Burgerhuis in art deco

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl ontworpen als onderdeel van een asymmetrisch samengestelde tweewoonst op de hoek van de Koninklijkelaan en de Floraliënlaan, opgetrokken omstreeks 1930 en volgens de adresboeken Ratinckx minstens bewoond vanaf 1932.

Het bouwdossier is niet teruggevonden, het exacte bouwjaar, de ontwerper en de opdrachtgever van het complex zijn vooralsnog niet gekend. Het was de linkerhelft van een tweewoonst, waarvan de rechterhelft (Koninklijkelaan 123) onder de sloophamer verdween voor de bouw van een meergezinswoning met kantoor naar ontwerp van architect Paul Meekels uit 1960. De opdrachtgever van dit bouwproject, ondernemer Jozef Delwiche, engageerde Meekels in 1971 opnieuw voor de verbouwing van Koninklijkelaan 125 tot kantoren. De eerst geplande en vergunde verhoging van het hoofdvolume met een extra kantoorverdieping werd niet uitgevoerd. Uiteindelijk bleef de ingreep beperkt tot een interne verbouwing en het opsplitsen van de aanbouw van de garage tot een duplex voor extra kantoorruimte, met behoud van het gevelbeeld. Een herhaalde en vergunde aanvraag voor het verbouwen en verhogen van het hoofdvolume met een kantoorverdieping, opnieuw naar ontwerp van Meekels uit 1988, kreeg evenmin een vervolg. In 2012 werd het kantoorpand opgesplitst tot negen studentenkamers.

Een speelse volumewerking en gevelindeling onder complexe bedaking (rode pannen) kenmerken dit burgerhuis in art-decostijl. Het metselwerk in rode baksteen (kruisverband, knipvoegen) draagt horizontaliserende accenten in witte natuursteen, toegepast in onder meer de speklagen, puilijst en cordonlijsten. Bas-reliëfs van gestileerde bloemenvazen, uitgevoerd binnen een getrapt ruitvormig veld, werden eveneens in witte natuursteen uitgevoerd en belichamen bij uitstek de verkozen ontwerpstijl. Dominerend in het gevelbeeld is de decoratieve schoorsteen die oploopt over de verschillende bouwlagen, en die de hoek van de Koninklijkelaan en de Floraliënlaan markeert. Aan weerszijden van de schoorsteen bevindt zich telkens een bow-window, uitgewerkt over de twee eerste bouwlagen heen en ter hoogte van de derde bouwlaag voorzien van een balkon met gebogen, witte natuurstenen borstwering en met rode pannen gedekt, geschoord afdak. De gevel in de Floraliënlaan omvat tevens een driezijdige erker ter hoogte van de eerste en tweede bouwlaag, bekroond door een balkon met een deels gemetselde en deels smeedijzeren borstwering. De aanleunende garage van één bouwlaag behoort vermoedelijk tot het oorspronkelijke bouwprogramma. Binnen de toegangstravee, gelegen in de Koninklijkelaan, is de derde bouwlaag als pseudo-mansarde uitgewerkt en voorzien van een dakkapel met gecanneleerde pilasters en driehoekig fronton. Muuropeningen werden rechthoekig uitgewerkt en van nieuw schrijnwerk voorzien. Het tuinhek met hardstenen postamenten en smeedijzeren hekwerk bleef bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 957#1713 (1960), 961#4097-4098 en 961#11608-11609 (1971), 961#2840 en 961#11612 (1988), 3553#3897 (2012).

Auteurs: Vanderheyden, Bhumi