Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl met Lodewijk XVI-inslag, gebouwd naar een ontwerp uit maart 1924 van architect Louis Van Rijmenant (gevelinscriptie). Opdrachtgever was 'administrateur de sociétés' Fernand Robert, die er zelf zijn intrek nam.

Het ontwerp is representatief voor het vroege oeuvre van Louis Van Rijmenant uit de jaren 1920. Naar type en stijl sterk verwant is het burgerhuis Elisabethlaan 73 in hetzelfde bouwblok, dat Van Rijmenant al in oktober 1923 voor Fernand Robert ontwierp, evenals de burgerhuizen De Vos Koninklijkelaan 45 en 47. In Antwerpen heeft de architect omstreeks 1930 voornamelijk flatgebouwen in art-decostijl ontworpen. In opdracht van Fernand Robert ontwierp Van Rijmenant in oktober 1924 tevens de rechts aangrenzende meergezinswoning op nummer 35 (hoek Elisabethlaan 75), opgetrokken in 1925 en bedoeld als vastgoedinvestering. Het links aanpalende appartementsgebouw op nummer 39 realiseerde Van Rijmenant later in 1925 dan weer voor eigen rekening.

De rijwoning met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën telt drie bouwlagen onder een leien pseudo-mansarde. De lijstgevel heeft een verzorgd parement uit witte natuursteen, verfraaid met cartouches, guirlandes, rankwerk en chutes, op een plint uit blauwe hardsteen. De gevelcompositie, horizontaal geleed door de puilijst, legt de klemtoon op het brede zijrisaliet, dat doorloopt in de bedaking en wordt bekroond door een gebogen, natuurstenen dakkapel met klauwstukken en gebogen fronton. De over twee bouwlagen oplopende bow-window, geopend door drielichten met colonnetten en voorzien van een smeedijzeren borstwering op de tweede verdieping, steunt op en wordt bekroond door gegroefde consoles. De smalle inkomtravee is in de bedaking voorzien van een zinken oeil de boeuf. Korfboogopeningen op de begane grond en rechthoekige bovenvensters, in de inkomtravee gevat in geprofileerde omlijstingen met oren en sluitsteen en voorzien van onderdorpels. Bewaarde houten vleugeldeur met siersmeedwerk; houten guillotine- en T-ramen met kleine roedeverdeling. Fraai smeedijzeren voortuinhek gevat tussen hardstenen hoekposten.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen is de rijwoning volledig onderkelderd, en vormt de begane grond een doorlopende suite van salon (‘rookkamer’) en eetkamer, geflankeerd door de smalle vestibule, het trappenhuis en in de achterbouw de keuken annex wasplaats en wc. De eerste verdieping wordt aan de straatzijde over de volledige breedte ingenomen door een grote eetkamer, volgens de bouwplannen in neogotische en neo-Vlaamserenaissance-stijl met haard, lambrisering en balkenzoldering. Aan de tuinzijde bevindt zich een slaapkamer annex badkamer in de achterbouw. De tweede verdieping omvat een kabinet, twee slaapkamers en een achterkamer, de mansarde twee kamers.

Auteurs: Boulaich, Omkeltom