Notariswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Overijse

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse

Beschrijving

Imposante neoclassicistische notariswoning met bijgebouw, waarschijnlijk een koetshuis, uit het tweede kwart van de 19de eeuw gelegen tegenover de kerk met ernaast in de steeg een voormalige brouwerij.

Bij de opmaak van het primitief kadaster (circa 1825) was de hier gelegen woning eigendom van notaris F. Vandevelde, tevens burgemeester van Overijse. In 1844 werd een "reconstruction total" geregistreerd op het kadaster als een groot L-vormig volume, eveneens in eigendom van Vandevelde. Eind 19de eeuw werd een deel van deze eigendom gesloopt voor de aanleg van de huidige Stationsstraat, mogelijk een dienstvleugel ter hoogte van de huidige woningen nummers 1-3 in de Stationsstraat.

Beschrijving

Onderkelderd dubbelhuis van zes traveeën en twee en halve bouwlaag onder zadeldak bedekt met leien. De witgepleisterde gevels op een hardstenen plint worden gekenmerkt door grote rechthoekige muuropeningen op hardstenen, ten dele doorgetrokken lekdrempels. Het schrijnwerk werd bewaard (?) en op de begane grond zijn de muuropeningen nog voorzien van luiken. De horizontaliteit van de woning wordt benadrukt door de als kordon doorlopende lekdrempels van de bovenverdiepingen. De dubbele deur zit vervat in een vlakke hardstenen omlijsting en wordt bekroond door een balkon op hardstenen voluten en met een vernieuwde ijzeren borstwering. De kroonlijst op modillons en dropmotief wordt voorafgegaan door een tandlijst. De zijgevels met aandaken hebben eveneens een witte bepleistering. In de Stationsstraat is de zijgevel bijna helemaal gesloten, doordat er tot het einde van de 19de eeuw nog een pand tegen de woning stond op de locatie van de huidige Stationsstraat. Tegen deze zijgevel en de achtergevel werd de woning Stationsstraat nummer 1 ingewerkt, mogelijk op de locatie van een voormalig bijgebouw.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling met brede centrale gang of vestibule bewaard, evenals schrijnwerk, stucwerk, schouwmantels, vloeren en in de achtergevel een glas-in-loodraam.

Links van de notariswoning, aansluitend in het steegje, bevindt zich een bakstenen bijgebouw. Waarschijnlijk was dit het voormalige koetshuis. Het pand van twee en halve bouwlaag heeft in het steegje een gedecapeerde gevel met rechthoekige muuropeningen. In de tuin zijn de voormalige korfboogvormige koetspoorten nog zichtbaar (vandaag deels gedicht).

Aansluitend bij de notariswoning is er een ruime ommuurde tuin die loopt van aan de achtergevels van de woningen in de Stationsstraat tot aan de J. Bt. Dekeyserstraat. De tuin omvat centraal een grote vijver en heeft aan de J. Bt. Dekeyserstraat een ommuring met betonplaten en een ijzeren hekken. Ten westen van de woning staat nog een veelhoekig prieeltje opgebouwd uit boomstammen en met een kegelvormig dak bedekt met riet. De wanden zijn deels afgesloten door geel structuurglas in een fijne roedeverdeling.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Overijse, afdeling VI (Overijse), sectie L, 1825.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling VI (Overijse), 1844/24, 1862/47 en 1898/147.

Auteurs: Verwinnen, Katrien