Opgaande robinia op molenbelt

Beschrijving

De opgaande robinia heeft zich vermoedelijk omstreeks 1930 als zaailing gevestigd op het steile talud van de overgebleven molenbelt genaamd 'Den Dam' en is daarmee ouder dan de andere beplanting die er aanwezig is. De boom groeit langs een smal looppad en wordt gekoesterd omwille van het vastleggend vermogen van het wortelstelsel. De vroegere 'Cleymolen' of 'Molen Ter Cleye' wordt voor het eerst vermeld in een pachtcontract uit 1442. Blijkens fotodocumenten was het een houten standaardmolen, aanvankelijk met open, later gesloten voet. De molen werd in 1927 afgebroken.

• DESPRIET Ph. 1978: Inleiding tot de geschiedenis van Kaster, De Leiegouw 20, 359-367.
  • t'KINT J. S.D.: Den Dam bovenop den heuvel, het verhaal van een inboorling - ergens in Vlaanderen waar de bermen liggen 1935-2018, 4 ongepubliceerde boeken, Kaster

Auteurs: Himpe, Koen