Tulpenboom in het stadspark

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Goed Van den Bossche

Beschrijving

Het Tiense stadspark groeide uit de 'Hortus Thenensis', een botanische tuin aangelegd door de toenmalige eigenaar Léon-Pierre-Charles Van den Bossche. Nog een aantal bomen, waaronder deze imposante Tulpenboom, dateren van de oorspronkelijke aanleg aan het einde van de 19de eeuw.

De tulpenboom (Lirio­dendron tulipife­ra) heeft een omtrek van 474 cm (2016) en staat naast het huis. Naar verluidt had de boom ten tijde van de Hortus al een respectabele stamomtrek van 3 m. Met zijn imposant karakter is de boom beeldbepalend.

• DENEEF R. (red.) (2008): Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant, Zuidoostelijk Brabant – Haspengouw: Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw, M&L Cahier 16, Brussel, 185-199.
  • BELGISCHE DENDROLOGIE BELGE (2016): Liriodendron tulipifera (5730) [online], https://dendrologie.be/nl/content/5730 (geraadpleegd op 27 september 2019).

Auteurs: Kinnaer, Anse