• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, naar verluidt niet op de vooroorlogse plaats in 1921 heropgebouwd zie bewaarde omwalling ten westen. Wederopbouwhoeve met analoge kenmerken als hoeve gelegen Moortelweg 15, volgens de bewoners van dezelfde eigenaar, en teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een deels verhard erf, met omlopende bakstenen stoepen; ten zuidoosten, toegankelijk via erfoprit (deels grind); aanplanting: grastuintje te midden van het erf; resten van boomgaard, ten noordoosten; linde, naast Mariakapelletje ten oosten; materialen: rode baksteen; pannen (mechanische) zadeldaken met overstekende dakrand, onderbroken bij boerenhuis door klimmend dakvenster; grijsbeschilderde en met schijnvoegen gecementeerde plint; getoogde ontlastingsboogjes en arduinen onderdorpels; traditiegebonden houtwerk onder meer kruiskozijnen met schuiframen; kleine roedeverdeling en beluikte benedenvakken; streekeigen bouwelementen: sierankers; driezijdige erker bij boerenhuis; indeling: boerenhuis van vijf traveeën onder meer twee opkamertraveeën aan achtergevelzijde; stalvleugel met privaat. Recente hoevegebouwen, ten noorden en ten noordoosten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine