Beschrijving

Hoevetje, gelegen tegenover het kerkportaal, op de hoek met de Eekhofstraat. Wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw zie opstelling: L-vormige opstelling van losse, lage bestanddelen met boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat) en stalvleugel (nokrichting loodrecht op het huis) respectievelijk ten oosten en ten noorden van het begrind erf; omlopende bakstenen stoep bij het boerenhuis; noordoostelijke erfoprit, gemarkeerd door vierkante, bakstenen hekpijlers met cementen bolbekroning; recente loods ten westen; aanplanting: siertuin voor het huis; moestuin ten zuiden van het erf; rest van boomgaard ten noorden; aflijnende ligusterhaag, kant Eekhofstraat; materialen: rode baksteenbouw; gecementeerde beschilderde plint bij het boerenhuis; pannen (mechanische) zadeldaken met overstekende dakrand, bij het boerenhuis rustend op houten modillons, bij stal doorbroken door dakvensters onder zadeldak met windbord; strekse lateien; arduinen lekdrempels bij het boerenhuis, bakstenen bij de stal; laatstgenoemde verlevendigd door middel van horizontale strekse banden tussen rollagen, waarin de strekken en rechthoekige asemgaten opgenomen; streekeigen bouwelementen: houten kozijnconstructies bij boerenhuis, onder meer beluikte kloosterkozijnen en getoogde kozijndeuren met verdeeld bovenlicht; kleine roedeverdeling.

Anderzijds, uit de stedelijke architectuur overgenomen bouwstijl, zie dakvenster met in- en uitzwenkende belijning en topstuk, bij het boerenhuis.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine