School, onderwijzerswoning en gemeentesecretariaat

Beschrijving

Eenheidsproject naar ontwerp van architect Lernould G. (Ieper) van 1924, omvattende voormalige "knechtenschool", onderwijzerswoning en gemeentesecretariaat. Groepering van rood bakstenen gebouwen op gecementeerde plint, onder gebogen bedaking (mechanische pannen) rond een ommuurde, deels overdekte speelruimte. Traditionele "schoolarchitectuur" uit de wederopbouwperiode. Woning en secretariaat palend aan straat, waar voorzien van een voortuintje. Toegang tot achterliggende speelplaats en klaslokalen, rechts van de woning. Gemeentesecretariaat van twee traveeën onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat). Rechthoekige vensters - onder meer drielicht - onder gecementeerde latei. Deels beglaasde korfboogdeur onder strekse latei rechts. Zijpuntgevels voorzien van aandak, schouderstukken en muurvlechtingen.

Dieperin gelegen, tegen rechter zijgevel van secretariaat aanleunend, schoolmeestershuis: quasi vierkantig gebouw van vier op vier traveeën en twee bouwlaag, onder schilddak (nokrichting loodrecht op de straat) met overstekende rand op houten modillons. Klimmende dakkapel boven rechter zijgevel. Muuropeningen, zie secretariaat. Rechthoekige vensters - onder meer drielichten en blinde- onder gecementeerde latei; cementen lekdrempels. Korfboogdeur met strek en tweedelig bovenlicht onder gecementeerde latei. Schoolgebouw van vijf traveeën onder overkragend zadeldak (nokrichting parallel aan de straat). Hoge rechthoekige klasvensters (drielichten) voorzien van cementen stijlen en dorpels; kleine roedeverdeling. Centrale korfboogdeur met bovenlicht, zie overige gebouwen. Zijpuntgevels, zie secretariaat.

• Algemeent Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 13424.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine