• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit ruime burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1867 ontworpen in opdracht van Jan Baptiste Mallet, die volgens het kadaster “hotellier” van beroep was en in “Hotel Picardie” op Hooiaard 8 woonde.

De woning is representatief voor de bebouwing in de straat. Deze straatwand, uitkijkend op de Muinkschelde, wordt gekenmerkt door een vrij homogene bebouwing van overwegend bepleisterde neoclassicistische rijwoningen uit het derde kwart van de 19de eeuw, alle met gelijkaardige kroonlijsthoogte. Gezien de ondiepe percelen, hebben veel woningen een achterbouw uitkomend in de Hertstraat.

De rijwoning met dubbelhuisindeling heeft vier gelijke traveeën en telt drie bouwlagen onder een mank pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde en geschilderde lijstgevel staat op een hardstenen plint en wordt bovenaan afgelijnd door een vernieuwde kroonlijst op tandlijst en gedecoreerde modillons. Horizontale accenten worden gelegd door imitatiebanden op de gelijkvloerse verdieping die langs een centrale diamantkop uitwaaieren boven de gevelopeningen, en door de als cordonlijsten doorgetrokken lekdrempels van de bovenvensters. Alle muuropeningen zijn rechthoekig met afgeronde bovenhoeken. De muuropeningen op de begane grond zijn gevat in een smalle, vlakke lijst; de vensters op de verdiepingen zijn rijkelijker uitgewerkt, met een geprofileerde omlijsting met gedecoreerde sluitsteen en een gietijzeren parapet. Smalle voordeur in de derde travee met twee hardstenen treden. Vernieuwde voordeur onder bewaard bovenlicht, bewaarde houten T-ramen in de benedenvensters en vernieuwd schrijnwerk op de verdiepingen.

Van de interieurindeling zijn geen bouwplannen beschikbaar.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling IV (Gent), 1868/25.