Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1868 in het kadaster geregistreerd op naam van Leo Rommelaere, die volgens het kadaster “vitriol fabrikant” van beroep was. In het stadsarchief is geen bouwdossier aanwezig van het pand, maar gezien de vele gelijkenissen met het aanpalende nummer 49 kan gesteld worden dat beide woningen samen zijn ontworpen. Het perceel van de woning liep oorspronkelijk door tot in de Hertstraat, waar zich vandaag een nieuw volume bevindt.

Gezien de ligging op de oostelijke oever van de Muinkschelde, is de straat slechts langs één zijde bebouwd. Deze straatwand wordt gekenmerkt door een vrij homogene bebouwing van overwegend bepleisterde neoclassicistische rijwoningen, allen met gelijkaardige kroonlijsthoogte. Nummer 48 past enerzijds qua materiaalgebruik, volumetrie en stijl goed in het straatbeeld, en is qua vormgeving opmerkelijk gelijkaardig aan de woning aan de rechterzijde.

De rijwoning telt vier traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain, onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat, recent aangepast voor een inpandig terras. De bepleisterde en geschilderde lijstgevel heeft een gecementeerde plint en wordt bovenaan afgelijnd door een houten geprofileerde kroonlijst op klossen die doorloopt over nummer 49. Het gevelvlak is ingedeeld in vier gelijke traveeën met per verdieping identieke rechthoekige gevelopeningen. Horizontale accenten worden gelegd door schijnvoegen op de gelijkvloerse verdieping die uitwaaieren boven de gevelopeningen, hardstenen cordonvormende lekdrempels en geprofileerde waterlijsten. Al deze elementen lopen ononderbroken door over de gevel van nummer 49. In de linkertravee leiden drie hardstenen treden naar een deuropening. Rechts daarvan zijn in de plint drie keldervensters met diefijzers binnen een hardstenen omlijsting uitgewerkt. Daarboven verlichten drie vensters de gelijkvloerse verdieping. De vensters op de bovenverdiepingen hebben een geprofileerde omlijsting, waarbij de vensters op de tweede verdieping bekroond zijn met een gedecoreerde sluitsteen. Al het schrijnwerk werd vernieuwd.

Van de interieurindeling zijn geen bouwplannen beschikbaar.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling IV (Gent), 1868/23.