Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dit ruime burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1859 ontworpen in opdracht van koopman en industrieel Charles Zurée. Gezien het statige karakter van de woning, is het waarschijnlijk dat deze welgestelde burger er zelf ging wonen. We kennen Zurée als de eigenaar van een huidververij in de Rodelijvekensstraat die hij oprichtte in de 1871; hij verhuisde zijn bedrijf in 1879 naar Melle, waar hij toen ook ging wonen.

De strakke, eenvoudig vormgegeven neoclassicistische gevel versterkt met zijn stijl, volumetrie en materiaalgebruik het straatbeeld dat gedomineerd wordt door burgerhuizen uit het derde kwart van de 19de eeuw met bepleisterde neoclassicistische gevels. De woning sluit door haar gelijkaardige kenmerken opvallend goed aan bij beide naburige woningen.

De rijwoning telt vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een pannen zadeldak met nok parallel aan de straat. De bepleisterde en geschilderde lijstgevel wordt bovenaan afgelijnd door een houten geprofileerde kroonlijst en heeft een plint in blauwe hardsteen. Rechthoekige muuropeningen, die regelmatig in de traveeën zijn geplaatst. De strakke decoratie van de gevel beperkt zich tot de imitatiebanden op de gelijkvloerse verdieping, de hardstenen, tot cordons uitgewerkte doorlopende onderdorpels, en de geprofileerde omlijstingen van de bovenvensters. In de rechtertravee zit de voordeur, met drie hardstenen treden. Links daarvan bevinden zich drie keldervensters binnen een hardstenen omlijsting met diefijzers, waarboven de benedenverdieping wordt verlicht door drie vensters. Al het schrijnwerk werd vernieuwd.

De woning is gelegen op een langgerekt perceel tussen de Muinkkaai en de Hertstraat, vroeger de grens van de toenmalige dierentuin.

Van de interieurindeling zijn geen bouwplannen beschikbaar.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling IV (Gent), 1860/14.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particulieren woningen, G12, 1859/9967.
  • VERBRUGGEN C. 2002: De stank bederft onze eetwaren: de reacties op industriële milieuhinder in het 19de-eeuwse Gent, Gent, 59-64.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien