Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dit ruime burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1861 in het kadaster geregistreerd op vraag van handelaar en katoenfabrikant Désiré Vandenhove. Achter de woning liet Vandenhove tegelijkertijd een katoenstoomspinnerij bouwen die uitkwam in de Hofstraat en nu vervangen is door nieuwbouw.

In 1877 kwam Vandenhove in het bezit van de naastgelegen woning op nummer 25, met achterliggend magazijn uitkomend in de Hofstraat 28 en vormde hij deze gebouwen om in functie van zijn katoen- en wolweverij.

De gevel van de woning is representatief voor de bebouwing langs de Muinkkaai, die vanaf het derde kwart van de 19de eeuw bebouwd werd met ruime, neoclassicistische rijhuizen voor welgestelde burgers, en vaak voorzien werd van een achterbouw in de achterliggende straat.

De ruime burgerwoning telt drie brede traveeën en twee en een halve bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat, onderaan afgelijnd met een recent omkaste houten kroonlijst met tandlijst. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel staat op een lage hardstenen plint die in de linkertravee onderbroken wordt door een getoogd keldervenster met diefijzers. Het gevelvlak wordt horizontaal geleed door imitatiebanden op de gelijkvloerse verdieping, cordons en geprofileerde waterlijsten. De gevelopeningen zijn rechthoekig en per verdieping zijn de vensters identiek uitgewerkt. De woning heeft een dubbelhuisindeling, met centraal de voordeur, met twee hardstenen treden naast een gietijzeren voetschraper en een originele houten vleugeldeur onder bovenlicht met glas in lood. Boven de deur, per bouwlaag een venster in geprofileerde omlijsting. Links en rechts van de deur, een venstertravee, even breed, maar anders uitgewerkt. De linkertravee heeft twee smalle benedenvensters en op de eerste verdieping een houten erker. Driezijdige erker op drie gedecoreerde consoles, versierd met geprofileerde lijsten en borstweringen. Bovenaan heeft de erker een geprofileerde houten kroonlijst op modillons, en is hij bekroond door een ijzeren balustrade tussen gietijzeren stijlen, die het balkon van de vensterdeur op de bovenverdieping afschermt.

In de rechtertravee zit er slechts één benedenvenster, en een rechthoekig venster in geprofileerde omlijstingen op de verdiepingen. De borstwering van het venster op de bel-etage werd verlaagd. Het originele vensterschrijnwerk, bestaande uit T-ramen en tweedelige ramen op de tweede verdieping, werd aangepast of vernieuwd.

Van de interieurindeling zijn geen bouwplannen beschikbaar.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen, afdeling IV (Gent), 1861/27.