• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1861 ontworpen in opdracht van meester kleermaker Pieter Benedikt De Tender. De bouwaanvraag omvatte de bouw van een ensemble bestaande uit drie woningen, waarvan enkel nummer 13 vandaag nog is van overgebleven. De Tender heeft ook bouwaanvragen ingediend voor de woningen in de Hofstraat nummer 32 en 36-38, en voor de woning in de Muinkkaai nummer 16.

Deze straatwand wordt gekenmerkt door een vrij homogene bebouwing van overwegend neoclassicistische rijwoningen, allen met gelijkaardige kroonlijsthoogte. De woning sluit qua materiaalgebruik, stijl en volume aan bij het straatbeeld.

De rijwoning van drie traveeën met een brede poorttravee links en twee smallere rechts telt drie bouwlagen onder een zadeldak met pannen en de nok parallel aan de straat. Het bepleisterde en geschilderde gevelvlak kreeg middels enkele waterlijsten en een cordonlijst enkele horizontale accenten mee en wordt bovenaan afgelijnd met een houten kroonlijst op klossen.  Alle gevelopeningen zijn rechthoekig met afgeronde bovenhoeken en hebben een geprofileerde omlijsting die centraal bekroond wordt door een fraai gedecoreerde sluitsteen met rocaillemotief. In de linkertravee op de gelijkvloerse verdieping is er een poort, met rechts daarvan twee keldervensters met smeedijzeren dievenijzers, waarboven beide vensters van de gelijkvloerse verdieping. Daarboven zijn per verdieping telkens drie identieke vensters uitgewerkt. De vensters op de verdiepingen hebben een gietijzeren borstwering tussen de dagkanten.

Al het schrijnwerk werd vernieuwd.

Van de interieurindeling zijn geen bouwplannen beschikbaar.