Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1861 ontworpen. De opdrachtgever was “ondernemer van openbare werken” Camille Francies Vanderstraeten-Theunissen, die instond voor de bouw van meerdere woningen in de wijk, zoals de woningen in de Hofstraat 12 en 16 en de woning in de Muinkkaai 10-11. Zijn ontwerpen in de Muinkkaai worden gekenmerkt door fraaie decoratieve elementen. In dit ontwerp vallen voornamelijk de decoratieve leeuwenkoppen op.

Deze straatwand wordt gekenmerkt door een vrij homogene bebouwing van overwegend neoclassicistische rijwoningen. Deze woning sluit qua materiaalgebruik, stijl en volume aan bij het straatbeeld.

De rijwoning telt drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde en geschilderde lijstgevel staat op een hardstenen plint waarin keldervensters met smeedijzeren dievenijzers uitgewerkt zijn, en wordt bovenaan afgelijnd met een sobere geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Het gevelvlak wordt horizontaal geritmeerd door geprofileerde waterlijsten en is ingedeeld in vier gelijke traveeën, waarbij de gevelopeningen per verdieping identiek zijn. Alle gevelopeningen zijn rechthoekig met geprofileerde omlijsting en bevatten houten T-ramen. De gelijkvloerse verdieping is versierd met imitatiebanden die uitwaaieren boven de gevelopeningen en bevat in de derde travee van links een houten deur onder vast bovenlicht. Deze is bereikbaar via drie hardstenen treden, waarnaast een gietijzeren voetschraper in de plint uitgewerkt is. De vensters in de overige traveeën bevatten elk een uitwendige houten rolluikkast met houtsnijwerk. De vensters op de bovenverdiepingen zijn omkaderd met een geprofileerde omlijsting. De overgang tussen de eerste en tweede verdieping wordt gemarkeerd door een fries waarin casementen, per travee onderbroken door een decoratieve leeuwenkop in een geprofileerde cirkelvormige uitsparing.

Van de interieurindeling zijn geen bouwplannen beschikbaar.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling IV (Gent), 1861/27.