• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in een art-decogetinte stijl werd volgens de bouwvergunning gebouwd in 1930 naar ontwerp van bouwkundige Louis Van Haute. De opdrachtgever was O. Vandervelde, die toen in de Akkergemstraat 35 in Gent woonde. Het eerste ontwerp uit december 1929 voorzag een woning van twee bouwlagen hoog. In een later ontwerp, uit februari 1930, werd dit aangepast met de huidige bouwhoogte als resultaat. Het ontwerp van Louis Van Haute past met de bakstenen gevel met elementen uit de art deco bij de heterogene aaneengesloten bebouwing van dit straatgedeelte, waarin baksteenarchitectuur uit het interbellum dominant is.

De rijwoning is twee traveeën breed en is drie bouwlagen hoog onder een pannen zadeldak met nok parallel aan de straat. De lijstgevel op lage hardstenen plint is opgebouwd uit een rood bakstenen parement, verlevendigd met horizontale banden van gele baksteen ter hoogte van de onder- en bovendorpels. Bovenaan wordt de gevel afgelijnd door een houten kroonlijst op sierklossen waaronder een sierlijst van gekleurde baksteen. De gevel is opengewerkt op de begane grond met getoogde gevelopeningen en op de verdieping met rechthoekige vensteropeningen. De bovenbouw wordt gekenmerkt door een verdiept gevelvlak dat onderaan met afgeronde hoeken is afgewerkt. Op de eerste verdieping zijn drie identieke vensters onder een doorgetrokken latei met simili-pierre-afwerking aanwezig. Op de tweede verdieping zijn twee identieke lagere vensters uitgewerkt. Al het vensterschrijnwerk werd vernieuwd.

De ontwerper gaf volgens de bouwplannen de woning een conventionele enkelhuisindeling mee. Via de voordeur betreedt men de inkomhal met trap. De linkerzijde wordt ingenomen door een salon langs de straatzijde die in verbinding staat met een eetplaats. Achter de traphal is naast de koer een smallere lage aanbouw aanwezig waarin de keuken, schotelhuis en toilet ingericht zijn. Op de eerste verdieping geeft de traphal uit op een gevelbrede voorkamer en een smallere achterkamer. Vermoedelijk volgt de tweede verdieping dezelfde indeling. Verder is de woning deels onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1929/H/48 en 1930/H/10.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien