Neoclassicistisch hoekhuis

Beschrijving

Oorspronkelijk een ensemble van een hoekhuis met voornaamste gevel in de François Benardstraat en aansluitend een kleine en lagere woning in de Leeuwstraat, beide gebouwd in neoclassicistische stijl naar een bouwaanvraag van 1886. Bouwheer en aannemer August De Wulf uit de nabijgelegen Lange Violettestraat stond vermoedelijk ook in voor het ontwerp en de uitvoering. Hij diende twee maanden later ook de bouwaanvraag in voor de woningen op het aanpalende perceel, nu François Benardstraat nummer 78 en 76.

Dit gedeelte van de François Benardstraat en de Leeuwstraat wordt gekenmerkt door een vrij homogene aaneengesloten bebouwing met bepleisterde lijstgevels in neoclassicistische stijl. Beide woningen sluiten hierbij aan qua stijl, materiaalgebruik en volume maar staan wel in contrast met het neogotische klooster- en schoolgebouw aan de overkant van de Leeuwstraat.

De hoekwoning telt drie ongelijke traveeën in de François Benardstraat, een afgesnuite hoektravee en één travee in de Leeuwstraat en heeft drie bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak met pannen en de nok parallel aan de Benardstraat. De bepleisterde lijstgevel staat op een gecementeerde plint en wordt bovenaan afgelijnd door een houten geprofileerde kroonlijst met tandlijst en voluutconsoles. De gevel is op de gelijkvloerse verdieping, onder een waterlijst, horizontaal geleed door imitatiebanden die uitwaaieren boven de gevelopeningen, alsook door de cordonvormende lekdrempel van de derde bouwlaag waarboven casementen uitgewerkt zijn. De eerste verdieping wordt gekarakteriseerd door twee gelijkaardige houten rechthoekige erkers op gecanneleerde voluutconsoles, één op de hoektravee en één in de rechtertravee van de François Benardstraat. De erkers zijn opgebouwd uit een drieledig raam met horizontale verdeling en telkens één horizontaal verdeeld raam aan de zijden, tussen houten paneelwerk en bekroond door een geprofileerde houten kroonlijst op gecanneleerde consoles. De getoogde vensters van de beide bovenverdiepingen hebben een geprofileerde omlijsting en een sluitsteen met rocaillemotief en guirlande. De borstwering onder de vensterdorpels van de tweede verdieping zijn met spiegels versierd. Verder is het bovenste venster langs de Leeuwstraat blind. Boven de erker van de rechter travee wordt het venster geflankeerd door lisenen.

Het houten schrijnwerk op de gelijkvloerse en eerste verdieping lijkt vrij origineel te zijn, op de tweede verdieping betreft het recent schrijnwerk.

De ontwerper gaf volgens de bouwplannen het smalle perceel een enkelhuisindeling mee. Via de hoektravee betreedt men een grote ruimte die mogelijks een commerciële functie had. Deze ruimte geeft toegang tot een smalle kamer en de traphal. Van de bovenverdiepingen zijn geen bouwplannen beschikbaar maar vermoedelijk bevonden zich hier de leefruimtes en slaapkamers. Een keldergat geeft aan dat het huis minstens gedeeltelijk onderkelderd is.

De gevel werd niet helemaal volgens de originele bouwplannen uitgewerkt. De huidige indeling van de woning is niet gekend.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen van particuliere woningen, G12, 1886/L/5.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien