• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1907 ontworpen in opdracht van Richard Van Hove, die toen al in de Scheldstraat 68 woonde. Achter de woning werd gelijktijdig een “werkhuis voor het vervaardigen van kaders” gebouwd.

Dit gedeelte van de Scheldestraat wordt gekenmerkt door een homogene aaneengesloten bebouwing van vroeg-20ste-eeuwse bepleisterde lijstgevels, veelal in neoclassicistische stijl. Nummer 72 past daarom zowel qua stijl, materiaalgebruik als volumetrie goed in het straatbeeld.

De rijwoning telt drie bouwlagen onder een asymmetrisch pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde en geschilderde lijstgevel staat op een hardstenen plint met erboven, in de borstwering, een band met imitatievoegwerk. Bovenaan wordt de gevel afgelijnd met een houten geprofileerde kroonlijst met gedecoreerde modillons waartussen casementen aangebracht zijn. Horizontale accenten worden gelegd door cordons op elke verdieping, in het pleisterwerk uitgewerkte imitatiebanden op de gelijkvloerse verdieping en geprofileerde waterlijsten. De twee identieke smalle venstertraveeën zijn uitgewerkt in risaliet ten opzichte van de bredere poorttravee aan de linkerzijde. Alle gevelopeningen zijn rechthoekig en bevatten recent vensterschrijnwerk. Een houten vleugelpoort is wel bewaard onder een vast bovenlicht met schouderbogen uitgewerkt onder een I-ligger, versierd met rozetten. Links daarvan verlichten twee identieke vensters met aan de bovenkant een geprofileerde omlijsting de gelijkvloerse verdieping. De bovenverdiepingen zijn identiek vormgegeven met telkens drie identieke vensters met geprofileerde omlijsting en centrale gedecoreerde voluutsluitsteen. De borstweringen van de vensters op de eerste verdieping zijn versierd met casementen, deze op de tweede verdieping bevatten spiegels met cirkelmotieven.

Volgens de bouwplannen wordt de gelijkvloerse verdieping aan de linkerzijde volledig ingenomen door een brede doorgang die de toegangspoort langs de straat met de koer verbindt. Een smalle traphal scheidt aan de rechterzijde een kamer langs de straatzijde van twee achterkamers die met elkaar in verbinding staan. Hierachter is een aanbouw aanwezig waarin zich kleinere functionele ruimtes bevinden. Op de eerste verdieping geeft de traphal toegang tot twee ruimtes langs de straatkant en twee ruimtes langs de tuinzijde. Van de bovenliggende verdieping ontbreken de bouwplannen. Vermoedelijk volgde deze dezelfde indeling. Verder is de woning deels onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1907-0019.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien