• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in art deco werd in 1939 ontworpen door architect Ernest Snoeck. Zijn handtekening vinden we terug in een inscriptie in de gevelsteen. De opdrachtgever was Regina Van Damme, die in de Eendrachtstraat 144 in Gent woonde.

Snoeck was actief op verschillende terreinen. Van zijn hand kennen we burgerhuizen, winkels, villa’s, werkmanswoningen, en uitbreidings- en veranderingswerken. Voor burgerhuizen zien we voornamelijk ontwerpen in art deco en gematigd modernisme terugkomen, terwijl zijn ontwerpen voor villa’s eerder geïnspireerd zijn op Engelse landhuizen. Elementen die vaak in zijn ontwerpen terugkomen zijn afgeronde erkers, in zijn latere werk het gebruik van gele glazuurstenen in de gevels, en de voorliefde voor glasramen aangebracht in de bovenste geledingen van de ramen of in de traphal. In vergelijking met zijn gekende ontwerpen is het ontwerp voor deze woning zeer conventioneel. De art-decowoningen op nummer 121 en 127 in de Wolterslaan zijn eveneens door hem ontworpen.

Dit gedeelte van de Wolterslaan wordt gekenmerkt door interbellumarchitectuur met bakstenen parement. Nummer 119 sluit zowel qua stijl, materiaalgebruik als volumetrie aan bij dit straatbeeld.

De rijwoning telt drie bouwlagen onder een uitkragend plat dak, langs weerszijden ondersteund door twee getrapte consoles. De lijstgevel op hardstenen plint met gietijzeren voetschraper is opgebouwd uit rood baksteenparement waarbij brede lintvoegen de horizontaliteit accentueren. Elke verdieping heeft een verschillende travee-indeling, waarbij alle vensteropeningen rechthoekig zijn en recent schrijnwerk bevatten. Rechts is een houten beglaasde deur met deurrooster bovenop twee hardstenen treden en tussen afgeschuinde dagkanten uitgewerkt. Aan de linkerzijde verlicht een breed venster de gelijkvloerse verdieping. Een zware erker domineert aan de linkerzijde de eerste verdieping, waarbij de drie zijden opengewerkt zijn met gekoppelde ramen, gescheiden door ronde stijlen. De erkerpartij staat op een getrapte basis en wordt bovenaan afgelijnd door een geprofileerde houten kroonlijst. Aan de rechterzijde is een smal venster in een verdiept gevelvlak uitgewerkt. De symmetrisch uitgewerkte tweede verdieping bevat drie identieke, gekoppelde vensters, onder doorlopende rollaag.

De ontwerper voorzag volgens de bouwplannen de opvallend diepe woning van een conventionele enkelhuisindeling. Via de voordeur betreedt men de inkomhal met trap. Aan de linkerzijde staat de salon langs de straatzijde in verbinding met de eetplaats die uitgeeft op een veranda. Achter de traphal is naast de koer een smallere lage aanbouw aanwezig waarin een zenitaal verlichte spreekplaats, keuken, toilet en wasruimte ingericht zijn. Op de eerste verdieping geeft de traphal uit op een badkamer en twee slaapkamers. De tweede verdieping bevat een gevelbrede voorkamer en smallere achterkamer. Verder is de woning deels onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1939-5985.
  • DE GROOTE S. 1992: Op bezoek bij Jackie Snoeck. Zoon van architect Ernest Snoeck, Heemkundig Nieuws 20.4, 4-8.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien