• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in een modernistische stijl werd in 1935 ontworpen door architect Constant Semal. De opdrachtgever was Emiel Daele, die toen in de Ondernemersstraat (heden Aannemersstraat) 131 woonde. De architect gaf aan deze woning haar karakter door de bijzondere materialiteit van de omlijsting op de bovenverdiepingen. Zowel de stijl, het materiaalgebruik, als de volumetrie van de woning passen binnen het straatbeeld van de Wolterslaan, dat voornamelijk bestaat uit interbellumarchitectuur met baksteengevels.

De rijwoning telt drie bouwlagen onder een geknikt lessenaarsdak. De lijstgevel op hardstenen plint is opgebouwd uit bruin baksteenparement met brede lintvoegen en wordt bovenaan afgedekt door zwarte pannen. Alle vensters zijn rechthoekig en bevatten vernieuwd schrijnwerk. De gelijkvloerse verdieping is ingedeeld in twee traveeën, waarbij zowel de zone boven de plint als de opvallende getrapte brede deuromlijsting uitgewerkt zijn in zwarte bakstenen met wit voegwerk. Aan de rechterzijde verlicht een breed venster de gelijkvloerse verdieping, aan de linkerzijde ligt een houten rondboogdeur met deurrooster verdiept in het gevelvlak boven een hardstenen trede. De bovenverdiepingen zijn identiek uitgewerkt, waarbij een centraal bandvenster overkraagd wordt door een luifel, langs beide uiteinden ondersteund door halfronde elementen. Deze kunststenen vensteromlijsting heeft door gebruik van grote keien als granulaat een ruw uitzicht.

De ontwerper gaf de woning op het opmerkelijk lange perceel volgens de bouwplannen een enkelhuisindeling mee. Via de voordeur betreedt men de inkomhal met trap. De rechterzijde wordt ingenomen door een salon langs de straatzijde die in verbinding staat met de eetplaats die op een veranda uitgeeft. Achter de traphal is naast de veranda een woonkamer ingericht. Daarachter is een smallere aanbouw aanwezig waarin een schotelhuis, toilet en bergplaats ingericht zijn. Op de eerste verdieping geeft de traphal uit op een gevelbrede voorkamer en een smallere achterkamer. Van de bovenliggende verdieping zijn geen bouwplannen beschikbaar. Verder is de woning deels onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1935-5092.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien