• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in art-decostijl werd in 1932 in opdracht van Aug. Van der Smissen, die toen in de Bouwmeestersstraat 50 woonde, ontworpen. De woning ontleent haar karakter aan de geglazuurde tegels in de gevel en de originele deuren met bijzondere roedeverdeling in de bovenlichten op de gelijkvloerse verdieping.

Dit gedeelte van de Bouwmeestersstraat wordt gekarakteriseerd door een heterogeen karakter waarbij de bebouwing grotendeels bestaat uit 20ste-eeuwse appartementsgebouwen in baksteenarchitectuur en bescheiden neoclassicistische eengezinswoningen, veelal met verbouwde gevels. Nummer 118 sluit zowel qua stijl als volumetrie aan bij deze straatwand, maar valt op door het gebruik van de geglazuurde wandtegels.

De rijwoning telt drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met nok parallel aan de straat. Volgens de bouwplannen was een plat dak voorzien. De lijstgevel is opgebouwd uit een rood baksteenparement en is ter hoogte van de plint bekleed met groen geglazuurde wandtegels met een zwarte omboording. De gelijkvloerse verdieping is volledig opengewerkt met deuropeningen, waarbij aan de linkerzijde een hardstenen trede naast een voetschraper in de plint naar een houten deur met deurroosters en bovenlicht met geometrische roedeverdeling leidt. Deze deuropening wordt door een penant gescheiden van de houten vierledige garagepoort aan de rechterzijde, met een identieke vormgeving zoals bij de voordeur, met uitzondering van een variatie op de roedeverdeling in de bovenlichten. De overgang met de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een band met zwarte glazuurtegels, waarmee ook de basis van erker, die over beide bovenverdiepingen doorgetrokken is, bekleed werd. De driezijdige erker is per verdieping identiek uitgewerkt en is langs alle zijden opengewerkt met rechthoekige gekoppelde vensters met vernieuwd schrijnwerk. De erker is volledig bekleed met zwarte geglazuurde wandtegels, met uitzondering van de borstweringen van de vensters die met groene geglazuurde wandtegels bezet zijn. De houten kroonlijst werd deels vernieuwd.

De rechterzijde van de woning wordt op de gelijkvloerse verdieping volledig ingenomen door een garage, welke achteraan uitgeeft op de tuin. Aan de linkerzijde betreedt men de inkomhal met trap. Op de eerste verdieping leidt de traphal naar een gevelbrede voorkamer die in verbinding staat met een volgende kamer. Van hieruit is de keuken langs de tuinzijde bereikbaar die in verbinding staat met de badkamer. Van de tweede verdieping zijn geen bouwplannen beschikbaar. Vermoedelijk wordt de indeling van de eerste verdieping herhaald, waardoor het een meergezinswoning betreft. Indien dit niet het geval is, zijn op deze verdieping de slaapkamers ingericht en betreft het een enkelhuisindeling. Verder is de woning deels onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1932-4069.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien