• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in eclectische stijl met een neoclassicistische gevelindeling en -afwerking en een art-nouveauversiering, werd in 1907 ontworpen door architect Urbain Crommen. De opdrachtgever was Frédéric Wolters, professor aan de universiteit en wonende in de Muinkkaai 55 in Gent. De woning vertoont grote gelijkenissen met het pand op nummer 9 in de Bouwmeestersstraat.

Urbain Crommen ontwierp in de wijk verschillende woningen. Voorbeelden hiervan bevinden zich in de Bouwmeestersstraat (nummers 31 en 57) en in de Scheldestraat (nummers 56-58, 95 en 107-113). Deze woningen, die tussen 1906 en 1909 gebouwd werden, worden gekenmerkt door een uitgewerkte detaillering van de decoratieve elementen in de gevel. Het oeuvre van Urbain Crommen bevat hoofdzakelijk decoratieve eclectische woningen met verwijzingen naar de art-nouveaustijl. In deze wijk getuigen de ontwerpen van een overgangsfase, waarbij nog vastgehouden wordt aan de traditionele gevelindeling maar tegelijkertijd al geëxperimenteerd wordt met decoratieve elementen uit de art nouveau. Van zijn hand is verder ook het ontwerp uit 1909 voor zijn eigen woning in de Prinses Clementinalaan nummer 20 in Gent. Na dit project kreeg hij een aantal belangrijke opdrachten, waaronder de statige burgerhuizen in de Tentoonstellingslaan in Gent (nummers 34 en 95).

Dit gedeelte van de Bouwmeestersstraat wordt gekenmerkt door een contrast tussen een even straatzijde met midden-20ste-eeuwse baksteenarchitectuur en een oneven zijde met een vroeg-20ste-eeuwse aaneengesloten bebouwing van middelhoge rijwoningen, veelal met bepleisterde gevelvlakken en uitkragende gevelelementen. Nummer 19 past zowel qua materialiteit als qua stijl en volumetrie goed in deze straatwand.

De rijwoning telt drie bouwlagen onder een asymmetrisch pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde lijstgevel staat op een lage hardstenen plint en wordt bovenaan afgelijnd door een houten geprofileerde kroonlijst op fijne klossen. In het gerealiseerde gevelontwerp wordt de nadruk gelegd op de brede venstertravee aan de rechterzijde. Deze is uitgewerkt als risaliet en is ter hoogte van de kroonlijst bekroond met een fronton, versierd met houtsnijwerk. Het gevelontwerp bij de bouwaanvraag is in spiegelbeeld uitgewerkt. Horizontale accenten worden gelegd door in de bepleistering uitgewerkte parallelle banden en hardstenen cordons. De gevelopeningen zijn per verdieping verschillend vormgegeven, de gelijkvloerse openingen zijn rondbogig, deze op de eerste verdieping rechthoekig en deze op de tweede verdieping getoogd. Alle bevatten ze recent of aangepast schrijnwerk, vormgegeven naar historisch model, en zijn ze zowel bovenaan als in de borstwering versierd met een variatie aan art-nouveaugetinte ornamenten die in de bepleistering uitgewerkt zijn. In de deurtravee langs de linkerzijde is een houten vleugeldeur onder tandlijst bereikbaar via twee hardstenen treden. De deur heeft smeedijzeren roosters voor de deurlichten en het bovenlicht heeft een geometrische roedeverdeling. Rechts daarvan verlicht een houten guillotineraam, versierd met tandlijst en met palmetten in de zwikken, de gelijkvloerse verdieping. Daarboven domineert een houten rechthoekige erker op twee gedecoreerde consoles het geveluitzicht. De erkerpartij is volledig opengewerkt met gekoppelde ramen, waarvan de stijlen uitvoerig versierd zijn met geprofileerde vlakken en de borstwering houtsnijwerk met art-nouveaumotieven bevat. Het geheel wordt bekroond door een geprofileerd fronton op modillons. Aan de linkerzijde verlicht een smal venster de eerste verdieping. De tweede verdieping bevat een smal venster in de deurtravee en rechts daarvan een breder venster met ronde palmetten in de zwikken.

De ontwerper gaf volgens de bouwplannen de woning een conventionele enkelhuisindeling mee. Via de voordeur betreedt men de inkomhal met trap. Aan de andere zijde staat een salon langs de straatzijde in verbinding met de eetkamer. Achter de traphal is naast de koer een smallere lage aanbouw aanwezig waarin de keuken, bijkeuken, toilet en bergruimte ingericht zijn. Van de bovenverdiepingen is geen planmateriaal beschikbaar, er kan van uitgegaan worden dat hier de slaapkamers ingericht zijn. Verder is de woning deels onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1907-0012.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien