• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis met neoclassicistische kenmerken werd in 1912 in opdracht van Alfons Van Den Bussche gebouwd, die een “magazijn van vensterglas” uitbaatte en in de Belgradostraat 63 in Gent woonde. De bouwaanvraag omvat ook de bouw van het naastliggende pand nummer 32. Bouwheer Van den Bussche heeft meerdere woningen in de Aannemersstraat laten bouwen, waaronder ook de nummers 8, 18, 42 en 173.

Dit gedeelte van de Aannemersstraat wordt gekarakteriseerd door een gevarieerde vroeg-20ste-eeuwse rijbebouwing van middelhoge, voornamelijk bepleisterde woningen, verlevendigd door erkers of balkons. Nummer 28-30 sluit aan bij het ontwerp van nummer 32 en past zich qua stijl, materiaalgebruik en volumetrie goed in binnen dit straatbeeld.

De rijwoning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een asymmetrisch pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel staat op een hardstenen plint en wordt bovenaan afgelijnd door een houten geprofileerde kroonlijst op gedecoreerde modillons. Het gevelvlak is ingedeeld in een licht vooruitspringende smalle deurtravee aan de rechterzijde en een brede venstertravee links daarvan. Op de bouwplannen staat het gevelontwerp in spiegelbeeld opgetekend. Horizontale accenten worden gelegd door hardstenen cordons, geprofileerde waterlijsten, imitatiebanden ter hoogte van de gelijkvloerse en eerste verdieping, aldaar verlevendigd met een decoratief uitgewerkte band. De gelijkvloerse gevelopeningen zijn rechthoekig, het venster op de eerste verdieping rondboogvormig en deze op de tweede verdieping getoogd. Alle muuropeningen zijn ingevuld met het originele houten schrijnwerk, waaronder een guillotineraam op de benedenverdieping en T-ramen boven. De gevelopeningen zijn bovenaan gevat onder een doorgetrokken geprofileerde lijst met decoratieve sluitsteen, verschillend uitgewerkt per bouwlaag; alle vensters zijn in de borstwering versierd met een spiegel. Een rechthoekige houten erker op twee voluutconsoles domineert de eerste verdieping van de venstertravee. De verzorgd uitgewerkte erker is opengewerkt, verlevendigd met panelen in de borstwering en wordt bovenaan afgelijnd door een uitkragende, geprofileerde houten kroonlijst op sobere modillons. Via twee hardstenen treden is de rechthoekige houten vleugeldeur met smeedijzeren deurroosters bereikbaar, voorzien van een bovenlicht met roedeverdeling en gekleurd reliëfglas. Links naast de deur is in de plint een gietijzeren voetschraper ingewerkt.

De ontwerper gaf volgens de bouwplannen de woning een conventionele enkelhuisindeling mee die identiek is aan nummer 32. Via de voordeur betreedt men de inkomhal met trap. Aan de linkerzijde staat de salon langs de straatzijde in verbinding met een tweede salon, dat vermoedelijk dienst deed als eetkamer, die uitgeeft op een veranda. Achter de traphal is naast de koer een smallere lage aanbouw aanwezig waarin de keuken, het schotelhuis, een toilet en bergruimte ingericht zijn. Van de verdiepingen is geen planmateriaal beschikbaar; er kan van uitgegaan worden dat zich hier de slaapkamers bevinden. Verder is de woning deels onderkelderd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1912-0555.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien