Neoclassicistische stadswoning

Beschrijving

Deze stadswoning in neoclassicistische stijl werd in 1905 ontworpen in opdracht van J. Van Laere, die in de Dampoortstraat 67 in Gent woonde.

Dit gedeelte van de Aannemersstraat wordt gekarakteriseerd door een heterogene, vroeg 20ste-eeuwse rijbebouwing met grotendeels vlak uitgewerkte gevels. Nummer 23 sluit qua stijlkeuze, materiaalgebruik als volumetrie aan bij de aanpalende neoclassicistische woningen, nummers 19-21.

De rijwoning omvat twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel staat op een lage hardstenen plint, links doorbroken door twee hardstenen treden tot de toegangsdeur. Bovenaan is de gevel afgelijnd door een fries met spiegels en een recente kroonlijst op bewaarde, rijkelijk gedecoreerde modillons. Het gevelvlak wordt horizontaal geritmeerd door doorgetrokken hardstenen lekdrempels en geprofileerde waterlijsten. De begane grond is afgewerkt met imitatiebanden en schijnvoegen, die uitwaaieren boven de muuropeningen. De brede rechtervenstertravee wordt benadrukt door een licht uitkragend risaliet, afgelijnd met pseudohoekkettingen op de bovenverdiepingen. Alle gevelopeningen zijn rechthoekig. Het benedenvenster is voorzien van een diamantkopsluitsteen. De vensters op de bovenverdiepingen zijn identiek uitgewerkt met een geprofileerde omlijsting met oren en centraal een decoratieve voluutsluitsteen, met een verschillende decoratie op de eerste en tweede verdieping. De borstweringen zijn sober gedecoreerd. Het schrijnwerk is volledig vernieuwd.

Volgens de bouwplannen heeft de woning een conventionele enkelhuisindeling. Via de voordeur betreedt men de inkomhal met de trap. Aan de rechterzijde staat een salon aan de straatzijde in verbinding met de achterliggende eetkamer. Achter de traphal is naast de koer een smallere lage aanbouw aanwezig waarin bergruimte, keuken, bijkeuken, kolenberging en toilet ingericht zijn. Van de verdiepingen is geen planmateriaal voorhanden, maar hier zijn de slaapkamers ingericht.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1905-1082A.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien