Knotbomenrij met es en haagbeuk

Beschrijving

Het bos van Kolmont grenst in het noordwesten aan een weideboomgaard met een poel. Ter hoogte van de poel wordt de bosgrens gemarkeerd door een rij voormalige knotbomen. De rij bestaat uit drie lage geknotte essen waarvan de dikste stam een omtrek heeft van 251cm. Vervolgens wordt de rij aangevuld met een vijftal knothaagbeuken. De omtrek van de stammen varieert van 137 tot 157cm. De bomenrij wordt afgesloten met drie sterk uitgegroeide haagbeuken die vrij hoog werden geknot, op gemiddeld 3m hoogte. Eén van de takken op de knot is telkens uitgegroeid als opgaande stam. De dikste stam heeft een omtrek van 185cm. Deze bomen staan op een boswal, vermoedelijk een relict van een oude wal die de grens van het bos markeerde.

Auteurs: Verdurmen, Inge