Wasserij Schietse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wasserij Schietse

Beschrijving

In 1953 werd aan de Lange Violettestraat 86 een wasserij met appartementen opgetrokken naar ontwerp van ingenieur-architect Richard Van de Sompel. Zeven jaar later werd rechts ervan (88-92) een uitbreiding gerealiseerd in een aansluitend ontwerp van dezelfde architect.

Historiek

In 1953 kreeg Georges Schietse van het stadsbestuur een vergunning om een bestaande woning aan de Lange Violettestraat 86 te verbouwen tot handelshuis (wasserij) met appartementen naar ontwerp van de Gentse ingenieur-architect Richard (Rik) Van de Sompel. Zeven jaar later liet dezelfde opdrachtgever rechts ervan (88-92) een woning slopen voor de uitbreiding van de wasserij en bijkomende appartementen in een aansluitend ontwerp van dezelfde architect. De verantwoordelijke aannemer was naar verluidt M. Bettens.

Beschrijving

Modernistisch appartementsgebouw van drie bouwlagen onder een plat dak met links een iets bredere deel (circa 6 m) en rechts een smaller deel (circa 4 m). De dubbelhoge begane grond wordt ingenomen door een winkel met achteraan een opengewerkte galerij, typisch voor winkels uit de jaren 1950-1960 (zie ook Brusselsepoortstraat 38 in Gent). Achteraan sloot het gebouw aan op de strijkzalen van de wasserij die uitgaven op de Sint-Annastraat (ook een ontwerp van Van de Sompel uit 1959 maar gesloopt). Op de twee bovenverdiepingen bevinden zich telkens twee appartementen met vooraan een woonkamer, in het midden de verticale circulatie (gelegen in het linkerdeel), een keuken en een badkamer en achteraan de slaapkamers (één in het rechterappartement, twee in het linkerappartement).

De gevel wordt bekroond met een eenvoudige betonnen kroonlijst en heeft een parement van tegels in roestbruine kwartsiet met een bekroning en drie lisenen in tegels van grijze kwartsiet. Op de bovenverdiepingen wordt de gevel geopend door rechthoekige, verticaal pivoterende vensters met zwarte gevelpanelen onder- en bovenaan. Centraal op de eerste verdieping links bevindt zich een opvallende, beglaasde erker. De begane grond is volledig opengewerkt met links een winkelpui met centrale glazen deur, en rechts een met glas ingevulde garagepoort met horizontaal pivoterende ramen als bovenlichten (volgens de plannen glasdallen). Al het schrijnwerk is van bronskleurig aluminium.

• Stadsarchief Gent, bouwaanvragen reeks G12, 1953/L/17, 1959/S/15 en 1960/L/10.
  • VIAENE P. 2016: Winkelpuien te Gent van 1940 tot 1980, in: BONCQUET D. e.a. Verleidelijke vitrines, Gent, 193-228.

Auteurs: Vandeweghe, Evert