Woning en apotheek naar ontwerp van Herman De Witte

Beschrijving

In 1983 verrees aan de Kortrijksesteenweg 554 een postmoderne woning met apotheek naar ontwerp van Herman De Witte, die eind jaren tachtig uitgebreid werd met een woning in een aansluitende ontwerp van dezelfde architect (nummer 560).

Historiek

Begin 1983 kregen Jan Vercauteren en Dorothea Lecocq een vergunning voor het slopen van drie woningen (een deel van een neoclassicistische eenheidsbebouwing van een zevental woningen) en voor het bouwen van een woning met praktijk (apotheek) aan de Kortrijksesteenweg 554. De plannen, gedateerd 24 december 1982, waren van de Gentse architect Herman De Witte (Notarisstraat 1). Eind jaren tachtig werd deze woning aan de rechterzijde (nummer 560) uitgebreid met een rijwoning in een aansluitend ontwerp van dezelfde architect en voor dezelfde opdrachtgever.

Beschrijving

Nummer 554 is een rijwoning van drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen) met de nok evenwijdig aan de straat en een betonnen kroonlijst. De gevelarchitectuur wordt gekenmerkt door het contrast van moderne elementen zoals beton en traditionele elementen zoals rondbogen, zuilen, een zadeldak met pannen en een rood bakstenen parement. De gevelcompositie combineert dan weer symmetrie en asymmetrie. Zo bevat de risaliet rechts twee totaal verschillende vensters op de eerste verdieping (links een klein, bijna vierkant raam, rechts een glazen, balkvormige erker die doorloopt tot onder de kroonlijst) maar beide vensters zijn uitgelijnd juist boven de dubbelzuilen van de winkelpui. Links spiegelt de rondboogvormige muuropening zich in de halve cirkelvorm van het raam erboven. Het ontwerp speelde ook in op de bestaande context: zo werden de kroonlijst en het dakvolume van de (ondertussen gesloopte) neoclassicistische gevelarchitectuur rechts doorgetrokken, evenals de waterlijsten boven de gelijkvloerse en eerste verdieping. En ook het doorlopende horizontale venster boven de risaliet was een hedendaagse verderzetting van de smalle horizontale vensters in die rechtse gevels.

De planindeling van de woning kenmerkt zich door een drieledige structuur: links een smaller deel, rechts een breder deel, van elkaar gescheiden door de inkom, verticale circulatie en praktische ruimtes zoals de wasplaats op de begane grond achteraan. Op die begane grond is het linkerdeel volledig ingenomen door de garage, het rechterdeel bevat de apotheek met achteraan een bijhorend bureau, magazijn en labo. Op de eerste verdieping bevindt zich links de eethoek met erachter de keuken, rechts vooraan een bureau en een salon (enkele trappen lager gelegen) en achteraan een eetplaats en TV-hoek. De tweede verdieping ten slotte herbergt drie slaapkamers, een badkamer en een aparte douchecel en WC. Vooraan, boven de bureau, bevindt zich een open galerij-studio die door een vide verbonden is met het salon op de eerste verdieping.

De aanpalende rijwoning op nummer 560 sluit qua volume, dak- en gevelafwerking en muuropeningen volledig aan bij de woning op nummer 554. De linkertravee is volledig opengewerkt met een deur en daarboven een doorlopende vensteropening die ook voortgezet wordt in het dakvlak. Onder de kroonlijst is dit raam rechts doorgetrokken, op dezelfde hoogte als bij nummer 554. Het rechterdeel van de woning is bijna volledig gesloten met uitzondering van twee kleine rechthoekige ramen, identiek aan het centrale venster bij nummer 554.

• Stadsarchief Gent, bouwaanvragen reeks G12, 1983/9.
  • LAPORTE D. 1994: Architectuurgids Gent, Turnhout, 282-283.