Faculteit van Economische Wetenschappen

Beschrijving

Het Faculteitsgebouw van de Economische Wetenschappen werd tussen 1975 en 1978 opgetrokken naar ontwerp van de Brusselse architecten Raoul Brunswyck en Odon Wathelet.

Historiek

Begin jaren zestig al dacht de universiteit na over mogelijke nieuwbouwprojecten op de site van de Hoveniersberg. Pas eind jaren zestig werden deze plannen meer concreet toen men besliste om daar de nieuwe Faculteit Economische Wetenschappen, die net afgesplitst was van de Faculteit Rechten, in te richten. In 1970 maakten de Brusselse architecten Raoul Brunswyck en Odon Wathelet (en hun medewerker De Blauwe) hiervoor verschillende ontwerpen. De grote uitdaging bleek om een uitgebreid programma van 15.000m² te realiseren op een eerder beperkt terrein, zonder in conflict te komen met de omliggende historische omgeving. Zo werd hoogbouw als onaanvaardbaar beschouwd omwille van de nabijgelegen Sint-Pieterskerk. Er volgde dan ook heel wat overleg tussen de ontwerpers, de gebouwendienst van de universiteit (onder leiding van P. Zerck), de faculteit, het Bestuur van de Stedebouw en de verschillende (nationale, provinciale en stedelijke) commissies voor monumentenzorg.

Uiteindelijk werd gekozen voor een ontwerp dat ook door de architecten als meest wenselijk naar voor werd geschoven:  een “patio- en terrasbouw”. Dit complex bleef in de hoogte beperkt (slechts 10m ten opzichte van de Sint-Pietersnieuwstraat), wat een verruiming van de pleinindruk en een herwaardering van het kerkvolume betekende. Bovendien bood dit complex met zijn uitkragende luifels volgens de architecten ook een boeiend, wisselend spel van licht en schaduw door de verschillende hoogtes en gevarieerde volumes. Binnenin werd op de begane grond gekozen voor een heel vrije, open planindeling wat aansloot op het concept van een ‘wandeluniversiteit’ en het universiteitsgebouw als ontmoetingsplaats. Om die reden werden ook heel wat buitenruimtes voorzien zoals binnenkoeren en terrassen. Het palet aan gebruikte materialen werd bewust heel beperkt gehouden om de soberheid en zuiverheid van de vormgeving te beklemtonen: wit architectonisch beton (mogelijk met modulaire prefabricatie), siermetselwerk in roodbruin genuanceerde gevelsteen, beglazing en beplanting.

Eind november 1970 bereikten de verschillende partijen een akkoord over dit ontwerp en besliste men tot een prioritaire uitvoering maar uiteindelijk werden de plannen toch pas in 1975-1978 gerealiseerd.

In 2006 werd ten zuiden van het bestaande gebouw een uitbreiding gerealiseerd naar ontwerp van Stéphane Beel en Xaveer De Geyter.

Beschrijving

Het Faculteitsgebouw van de Economische Wetenschappen is ingeplant op het einde van de Hoveniersberg met de achtergevel aan de lagergelegen Voetweg langs de Muinkschelde. Aan die zijde is een sokkel van twee bouwlagen op een min of meer vijfhoekig plattegrond zichtbaar waarin een autoparking voorzien is. Daarboven, op het niveau van de Hoveniersberg, is over die gehele vijfhoekige plattegrond een orthogonaal ingerichte verdieping voorzien met onder andere vijf auditoria en drie leslokalen die met elkaar verbonden zijn door ruime, onregelmatige gangen. De restruimte wordt gebruikt als terrassen, deels overdekt, en ook centraal is een kleine buitenruimte voorzien die licht binnenbrengt. Aan de noordzijde, waar bureaus gevestigd zijn, bevat het gebouw vier bijkomende bouwlagen die verkleinen naar boven toe, met centraal kleinere leslokalen en daarrond bureaus en uitgebreide, deels overdekte terrassen. Het exterieur van het complex wordt bepaald door de getrapte opbouw met terrassen en de bekleding van uitkragende luifels en borstweringen met verticaal geribde betonpanelen.

• Archief Universiteit Gent 3C1_2 AR0296_157 3 301/2 400 Nieuwbouw Fac Ec. Wet Hoveniersberg 1960, 1970-1972; 3C1_2 AR0296_175 Faculteitsverslagen Economische Wetenschappen 1968-1972; Archief faculteit WE 2013_137_380; 6F7 Nieuwbouw Hoveniersberg, briefwisseling 1969-1970.
  • OST T. e.a. 2016: 13 Belgian brutalist gems [online], http://thewordmagazine.com/neighbourhood-life/13-belgian-brutalist-gems/ (geraadpleegd op 18 februari 2019).

Auteurs: Vandeweghe, Evert