Koffiehuis Mokabon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koffiehuis Mokabon

Beschrijving

Koffiehuis Mokabon werd in 1941 opgericht door de uit Italië afkomstige Erminio Mazzaro en bewaart de originele inrichting uit het midden van de 20ste eeuw.

Historiek

In 1934 verhuisde de uit Padua afkomstige Italiaan Erminio Mazzaro naar Gent waar hij in 1941 samen met zijn echtgenote Bertha Grauwe (uit Zelzate) de koffiebranderij en -winkel Mokabon opende in de Donkersteeg. Zes jaar later kreeg Mazzaro van het stadsbestuur een officiële toelating voor een koffiebranderij op dat adres en nog eens zes jaar later, op 24 augustus 1953, verleende het stadsbestuur hem een vergunning voor het verbouwen van de bovenverdiepingen van het pand. Op de bijgevoegde plannen is het bestaande pand te zien: een rijhuis van twee bouwlagen met een trapgevel. Ook de winkelpui is hierop al aanwezig en dateert dus van voor 1953. De nieuwbouwplannen van de Gentse architect Charles De Roo omvatten de volledige verbouwing van de bovenverdiepingen, met vervanging van de trapgevel door een hoger opgaande lijstgevel, aansluitend bij de naburige woningen. De Stedelijke Commissie voor Monumenten en Stadsgezichten gaf deze aanvraag een ongunstig advies omdat de verbouwing de verdwijning van een 17de-eeuwse gevel impliceerde en ze stelde voor om de eerste verdieping te bewaren, een tweede verdieping toe te voegen en de trapgevel daarboven te reconstrueren. Omdat het gebouw niet beschermd was bij Koninklijk Besluit, werden de plannen op voorstel van de vijfde afdeling (Werken) toch goedgekeurd en uitgevoerd.

Beschrijving

Breedhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak. De gevel wordt gekenmerkt door een winkelpui, een bakstenen parement met horizontaliserende Dudokvoeg (verdiepte lintvoegen in combinatie met platvolle stootvoegen) op de bovenverdiepingen, en een kroonlijst. De rechthoekige gevelopeningen op de bovenverdiepingen zijn drieledig en het middelste venster op de eerste verdieping is uitgewerkt als een vensterdeur met een smeedijzeren, decoratieve balustrade. De winkelpui is gevelbreed en heeft een blauwhardstenen plint, een gemetselde sokkel in donkere baksteen en rechts een verdiepte inkom. Het schrijnwerk van de pui is, net zoals dat op de bovenverdiepingen, in gevernist hout (op de bovenverdieping met kleine roedeverdeling).

De verbruikerszaal bewaart een groot deel van de originele inrichting uit het midden van de 20ste eeuw waaronder de donkerrode tegelvloer, het lijstwerk, de opschriften “Mokabon” en “Salon du café” in neonbelettering, twee houten toonbanken, rekken en het verlichte, in glas geëtste logo van Mokabon.

• Stadsarchief Gent, bouwaanvragen (reeks G12) 1953/D/25.
  • S.N. s.d. (2014): STAM. Sticking around. Over 50 years of migration to Ghent. Concluding report, Gent, 92-93.

Auteurs: Vandeweghe, Evert