Wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel

Beschrijving

De eenvoudige wegkapel dateert uit de periode 1868-1893 aangezien ze nog niet wordt aangegeven op de topografische kaart van 1868 maar wel op deze van 1893. Ze werd ingewerkt in de bakstenen ommuring die het boerenburgerhuis Petit met bijhorende arbeiderswoningen omgeeft ter hoogte van de hoek van de Baron Descampslaan en de Kroonstraat.

Ze werd opgericht door Clotilde en Marianne Beullens, toenmalige eigenaars van de boerderij en dit ter ere van het Heilig Hart naar aanleiding van de herhaaldelijke veesterfte. Met Allerheiligen werd hier lange tijd de zegen gegeven tijdens de jaarlijkse processie.

Beschrijving

De betreedbare kapel op rechthoekige plattegrond werd opgetrokken in rode baksteen onder een zadeldak. Ze is voorzien van een gecementeerde plint, een hardstenen dorpel en een rondboogvormige deuropening met houten deur, voorzien van een raam met traliewerk. De opening is geflankeerd door (ter hoogte van de plint gedeeltelijk gecementeerde) lisenen verbonden door een bakstenen waterlijst. Boven de waterlijst werden de letters ‘PAX’ in verf aangebracht.

• Topokaart 1860-1873: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, terreinopnames 1860-1873, uitgegeven door het Krijgsdepot tussen 1865-1880, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Topokaart 1890-1902: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 2de herziening 1890-1902, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut.
  • WILLEKENS E. 2016: The immovable heritage master plan as a new tool for integrated heritage conservation in Flanders. Case study: Wijgmaal, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit ingenieurswetenschappen.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith