• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpswoning die in 1949 werd heropgebouwd met hergebruik van ouder materiaal. De jaarankers in de voorgevel verwijzen naar een grondige verbouwing van een woning in 1909. In de zijgevel zijn elementen bewaard van een oudere, 17de-eeuwse hofstede, onder meer een jaarstalsteen uit 1665.

Historiek

Een kalkstenen jaartalsteen uit 1665 is boven de deur in de zijgevel aangebracht. Dit is mogelijk gerecupereerd materiaal van een 17de-eeuwse woning op deze plaats.

Op de Ferrariskaart (1771-1778) is een woning te zien op dit perceel, grosso modo bestaande uit drie tegen elkaar aangebouwde volumes. Op de Atlas van de Buurtwegen (1841) en op de Poppkaart (1842-1879) is deze eind-18de-eeuwse structuur niet meer herkenbaar. We zien een pand met een grillige plattegrond, haaks op de straat ingeplant, met aan straatzijde een klein bijgebouw. Het kadaster registreert een vergroting van dit “huis” in 1887. Daarbij wordt de achterbouw vergroot, en wordt een tweede gebouw opgetrokken. In 1909 registreert het kadaster ingrijpende wijzigingen, ook van de voorbouw aan straatzijde. De jaarankers die de voorgevel van het huidige pand sieren, werden toen wellicht aangebracht om de grote verbouwing in de verf te zetten. Er volgen nieuwe aanpassingen in 1910 en 1931, aan hoofd- en, bijgebouwen. Het huidige, regelmatige rechthoekige volume waarbij woonhuis en achterbouw in één lijn liggen, met de voorgevel die gelijkloopt met de rooilijn, is tot stand gekomen rond 1949. De nieuwbouw integreert de jaarankers van 1909 in de voorgevel, en een jaartalsteen uit 1665 en posten in de witte zandstenen zijgevel.

Beschrijving

Parallel aan de straat ingeplante dorpswoning uit 1949, met jaarankers uit 1909 die de lijstgevel aan straatzijde sieren. Dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder rood pannen zadeldak, in halfopen bebouwing. Verankerde rode bakstenen lijstgevel op een zandstenen plint met keldergat. Steekbogige muuropeningen met rollagen. Vensters zowel op het gelijkvloers als op de eerste verdieping beluikt en voorzien van hardstenen lekdrempels.

Zijpuntgevel met traditioneel materiaalgebruik, namelijk witte kalkzandsteen met rode bakstenen vlechtingen. Er werd recuperatiemateriaal gebruikt, vermoedelijk van een oudere woning op deze plaats. De zijpuntgevel vertoont een indeling in twee traveeën, met centraal een muuranker; enkel de rechtertravee aan tuinzijde heeft getoogde muuropeningen met rode bakstenen rollagen. Deuropening met (wellicht) hergebruikte kalkstenen posten. Boven de toegangsdeur een kalkstenen jaartalsteen met inscriptie 1665. Op het gelijkvloers een venster met kalkstenen posten en hardstenen lekdrempel, oorspronkelijk volledig beluikt. Op de verdieping een klein venster, beluikt (enkel), met kalkstenen negblokken en kalkstenen lekdrempel.

Tegen de achtergevel van de woning is een lage aanbouw gerealiseerd onder zadeldak. De zijgevel van dit volume is eveneens in witte kalkzandsteen opgetrokken.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Steenokkerzeel, afdeling I (voorheen Humelgem), 1887/16, 1907/11, 1909/8, 1910/26, 1931/13, 1949/11.
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879.
  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841.