Villa Pauline

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Pauline

Beschrijving

Villa Pauline is een ruim burgerhuis dat werd gebouwd in 1929-1930 voor Jan-Baptist Asscherickx en Maria Emerentia Appeltans, als eerste bebouwing op het perceel. De benaming zou mogelijk verwijzen naar de moeder van Maria Appeltans, Maria Pauline Appeltans. Tussen 1949 en 1965 was een gedeelte van het gebouw in gebruik als café ‘In den Hemel’.

In 1942-1943 ging de woning via de erfenis Asscherickx-Appeltans naar Petrus-Joseph Roebroeck en Maria-Hubert Hoebaers, landbouwers van beroep. Met de erfenis-verkoop werd eveneens een lichte grenswijziging aan de westelijke grens van het perceel doorgevoerd. De laatste lichte perceelswijziging en de uitbreiding van de woning tot een rechthoekige vorm dateert van 1979.

Villa Pauline wordt van de Ketelstraat afgescheiden door een smalle voortuin, ommuurd door een smeedijzeren hek op bakstenen basis. Half vrijstaand burgerhuis van twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een tentdak met rode pannen. Rode, verankerde baksteenbouw op blauwe hardstenen plint met in de voorgevel decoratieve banden van witte, geglazuurde baksteen; de gevels zijn afgelijnd met witte, houten kroonlijsten. Traditionele vormgeving, met elementen uit de art deco.

De voorgevel is samengesteld uit een terugwijkende deurtravee links, met lijstgevel, en een breed vensterrisaliet rechts, bekroond door een afgetopte puntgevel. Rechthoekige muuropeningen, telkens versierd met een rollaag van rode en witte baksteen. De witte houten, dubbele toegangsdeur met beglazing en bovenlicht is bereikbaar via enkele treden, met smeedijzeren leuning. Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich in de risaliet drie gekoppelde venster met een breed centraal venster met een organische boogverdeling en gekleurd glas in het bovenste gedeelte. Op de verdieping zijn de deurvensters voorzien van Franse balkons; driedelig bovenlicht in gekleurd glas. In de geveltop bevindt zich een onderbroken segmentboogvormig venster met een bovenlicht in gekleurd glas. Het woonhuis heeft een blinde linkerzijgevel en gaat dan verder over in een lage aanbouw van drie traveeën met een klein venster in elke travee.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Geetbets, afdeling II (Rummen), 1897/15, 1930/1, 1934/15, 1979/8.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster, Geetbets, afdeling II (Rummen) , 1830-1834.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique de Geet-Betz, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.
  • Kaart van Villaret, Institut National de l’Information Géographique et Forestière, Sint-Mande (France), CH 292, uitgegeven in 1745, schaal 1:14.400.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • GYSSELING M. 1960: Toponymisch woordenboek van België, Nederland, Luxemburg, Noord-Frankrijk en West-Duitsland vóór 1226. Belgisch Interuniversitair Centrum voor Neerlandistiek, 872.
  • LEUS G. & ROGGEN J. 2016: Ver-gelijk. Geetbets, 161.
  • DIRIX E. & GOVAERTS S. 2018: Terreinbezoek Villa Pauline (Rummen) (terreinbezoek op 13 december 2018).

Auteurs: Dirix, Evelien; Goovaerts, Sebastiaan; Cornelissen, Tom