Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistische burgerwoning opklimmend tot 1885 met rechts aansluitende aanbouw met poortdoorgang die dateert van 1908.

Historiek

De eind-19de-eeuwse burgerwoning is gelegen binnen de historische stadskern van Landen. In 1885 laat tuinier Antoine Claes-Vanloo de bestaande woning op het perceel slopen, met behoud van een bijgebouw dat wellicht teruggaat tot 1854. Hij liet de huidige woning bouwen inclusief een achterbouw in de noordwestelijke hoek. Een postkaart van ‘Rue de l’Eglise’ uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw toont het straatbeeld richting de parochiekerk Sint-Gertrudis. In 1908 en 1935 volgden aanpassingen van het bijgebouw. Het kadasterarchief spreekt in 1908 van een demolition partielle, exhaussement et agrandissement’. De huidige vormgeving van de voorgevel dateert hoogstwaarschijnlijk van deze bouwfase. Er zijn geen bouwdossiers ter controle bewaard gebleven.

Beschrijving

Statige burgerwoning van drie traveeën en twee bouwlagen met dubbelhuisopstand, onder een zadeldak met zwarte mechanische pannen. Tegen de rechterzijgevel, een aanbouw van één travee en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. De lijstgevels van beide gebouwen zijn bepleisterd, voorzien van schijnvoegen en geschilderd in een lichtgrijze kleur op een gecementeerde bruin geschilderde plint. De gevels zijn afgelijnd met houten geprofileerde kroonlijsten op tandlijst en modillons; onder de kroonlijst van de woning een fries met spiegels en met leeuwenkoppen gevulde steigergaten.  De middentravee van het woonhuis wordt geflankeerd door geblokte lisenen en omvat een rechthoekige deur met beschilderde natuurstenen omlijsting, onder een fries met rozetten en een kroonlijst. De vensteropeningen van de woning zijn segmentbogig. Op de benedenverdieping vertonen ze een bekronende waterlijst, waaronder een fries met rozet. Ook de bovenvensters worden bekroond door een waterlijst, voorzien van een gegroefde voluutsluitsteen en gestrekte uiteinden; de borstweringen zijn versierd met spiegels. Het  schrijnwerk werd vernieuwd.

De rechts aansluitende poorttravee omvat een rondboogpoort met beschilderde natuurstenen omlijsting en sluitsteen. Op de verdieping zitten twee rechthoekige vensters met versierde sluitsteen. Ook hier gaat het om vernieuwd pvc-schrijnwerk, met uitzondering van de houten poort met paneeldeuren.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Landen, Afdeling I (Landen), Sectie A, 1849/6, 1854/3, 1886/13, 1909/11, 1936/17.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Landen, Afdeling I (Landen), Sectie A, 1830-1834.
  • Stadsarchief Landen, Bouwdossiers, dossier 2016/BA/3545, dossier 2010/143.6/388, dossier 2009/143.6/122, dossier 02/752.3/1272/648.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique de Halle Booienhoven – Halle-Boyenhoven, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.
  • Jacob van Deventer, Landen, Rumsdorp, Attenhoven en Hensberg, uitgegeven in 1550-1565, schaal 1:80 000.
  • Kaart van Villaret, Institut National de l’Information Géographique et Forestière, Sint-Mande (France), CH 292, uitgegeven in 1745, schaal 1:14.400.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • KEMPENEERS P. 1999: Historische atlas van Landen, Tienen.
  • KEMPENEERS P. 2000: Leven in Landen, Tienen.
  • KEMPENEERS P. 2000: Toponymie van Landen, Leuven, 119.
  • KEMPENEERS P. 2012: De bevolking van Landen op 17 mei 1800, Tienen/Leuven.
  • SEVENANTS W. en SIMPSON D. 2012: Archeologisch onderzoek naar de ligging van de oude Landense stadspoorten, Erps-Kwerps
  • WAUTERS, A., WEMANS, G. 2017: Landen: van versterkte stad tot dorp in de kering, Ons Landens Erfdeel, Landen, Geschied- en Heemkundige Kring, 40.94-95, 34-35.
  • WEMANS G. 2011: Het 13de-eeuwse Landen. Lezing van em. Prof dr. R. Van Uytven, Ons Landens Erfdeel, Landen.
  • S.N. s.d.: Landen - Rue de l' Eglise [online], https://www.delcampe.net/nl/verzamelingen/postkaarten/belgie/landen/landen-rue-de-leglise-435460537.html (geraadpleegd op 28 januari 2019).
  • DIRIX E. & GOVAERTS S. 2019: Terreinbezoek Woning Kerkstraat 12 (Landen) (terreinbezoek op 10 januari 2019).

Auteurs: Dirix, Evelien; Cornelissen, Tom