Watertoren Bierbeek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren Bierbeek

Beschrijving

De watertoren van Bierbeek werd in 1969 gebouwd door de Ateliers de Construction de Jambes langs de Neervelpsestraat en ligt op een heuvelrug ten noorden van de Velpevallei op 103,6 meter hoogte. De stalen watertoren met bolbekroning is 29 meter hoog. De toren heeft een capaciteit van 500m³ water en voorziet ongeveer 5.000 gezinnen in Bierbeek, Lovenjoel, Kessel-Lo, Lubbeek, Blanden en Haasrode alsook het ziekenhuis van Pellenberg van drinkwater.

De watertoren van Bierbeek wordt in de inventaris van Van Craenenbroeck geregistreerd als een voorbeeld van  het type D3/B, voornamelijk in de jaren zestig gebouwd. Het zijn (bijna) bolvormige kuipen op een smalle schacht. De torens werden in staal opgericht en kostten ongeveer 6 miljoen Belgische frank; de helft van de prijs van een klassiek gebouwde watertoren. Een twintigtal van deze torens werden in België opgericht tussen 1962 en 1972.

In 1993 werd de bolvormige kuip door architect Ortwin Deroo beschilderd als een wereldbol. In 2017 werd de toren met beschildering opgeknapt. De watertoren is een belangrijk beeldbepalend herkenningspunt in de streek.

• VAN CRAENENBROECK W. 1991: Eenheid in verscheidenheid. Watertorens in België, Brussel.

Auteurs: Van de Sijpe, Tom