Grafteken Feldheim

• is aangeduid als beschermd monument Graf en grafteken Feldheim

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grafteken Feldheim

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats Zaventem

Beschrijving

Neoclassicistisch grafteken uit 1917 voor de familie Feldheim. De familie behoorde tot de industriële burgerij van Zaventem. Ze kozen voor een moderne interpretatie van de afgebroken zuil, een bekend funerair symbool.

Het grafteken bestaat uit een omheinde grafplaat met centraal een zuil. Het geheel wordt geflankeerd door onregelmatig geschoren coniferen in de graftuin. De hardstenen gefrijnde grondplaat bedekt het graf. De plaat is bovenaan licht bollend afgewerkt. Acht naar boven toe versmallende balustervormige paaltjes, verbonden door een metalen buisvormige leuning staan op de grondplaat. Centraal op de grondplaat staat een granieten zuil op een gedraaide verjongende hardstenen sokkel. De zuil wordt bekroond door een metalen afdekking. Die is gedecoreerd met knopen, guirlandes en bovenaan met een acanthuslijst.

Op de granieten zuil staat het grafschrift: “Adalbert Feldheim/ 24 aout 1851/ 13 janvier 1917”, “+/ Bertha Stiel/ epouse Adalbert Feldheim/ 14 juillet 1861/ 11 avril 1937”, “+/ Maxime Feldheim/ 4 avril 1885/ 26 janvier 1952” en “+/ Jeanne Amelie Bouckaert/ 26 aout 1927/ 27 aout 1927”.

• VANNOPPEN H. 1981: De geschiedenis van Zaventem De industriegemeente van middenbrabant, Zaventem, 411-414.

Auteurs: Mertens, Joeri