Grafteken Derscheid

Beschrijving

Grafteken opgetrokken in 1952 voor de familie Derscheid in een combinatie van art deco en modernisme.

Jean-Marie Derscheid (1901-1944) was ornitoloog en deed onderzoek in Congo waar hij aan de basis lag van het eerste nationale park van Afrika. In 1940 sloot hij zich aan bij het verzet. Hij werd gearresteerd in oktober 1941 en naar Brandenburg gevoerd waar hij in maart 1944 onthoofd werd. Een jaar later werd zijn as overgebracht naar België en bijgezet op het familiedomein. In 1952, bij het overlijden van Jean-Maries vader Gustave Derscheid, werd een familiegraf opgericht op de begraafplaats van Sterrebeek. De urne van Jean-Marie werd bijgezet en het grafteken in art deco werd geïntegreerd in het nieuwe modernistische grafteken.

Beschrijving

Rechthoekig grafperceel, gelegen in de westelijke hoek van het oudste deel van de begraafplaats, op de grens met de uitbreiding uit het interbellum. Het grafperceel is omrand met een afgeschuinde boord in blauwe hardsteen zodat een ruime graftuin ontstaat. Het grafteken staat diagonaal opgesteld in de graftuin. Het teken bestaat uit een zerk op een bodemplaat en erachter een grafurne op een sokkel geflankeerd door twee vazen.

Op de modernistisch vormgegeven naar onder toe versmallende bodemplaat uit gefrijnde blauwe hardsteen werd een tekstplaat bevestigd met de namen van de overledenen in verdiepte letters: “(Gusta)ve Derscheid 25-03-1875 / 11-01-1952/ (Gabri)elle Braun De Ter Meeren 20-05-1880 / 06-06-1960/ (Jean-)Marie Derscheid 19-05-1901 / 13-03-1944/ (Jeannin)e Brasseur 03-10-1904 / 03-01-1953/ (Jean)-Pierre  Derscheid 11-06-1928 // (??)se Sanders 17-03-1929 / 10-11-1996”. De tekstplaat is aan de linkerzijde beschadigd waardoor de tekst niet volledig leesbaar is. Op de eveneens gefrijnde en naar onder versmallende blauwe hardstenen zerk werd een Latijns kruis in combinatie met een laurierkrans en esculaap aangebracht. De symbolen werden uit de dikte van de steen uitgekapt.

Achter de zerk staat een grafurne in art-decostijl op een sokkel. In de sokkel werd een tekstplaat uitgespaard met daarin in opliggende letters het grafschrift ‘Jean-Marie Derscheid Lt SRA’ aangevuld met drie medailles. De urne is gedecoreerd met ornamentele plantenmotieven. De urne lijkt geopend te zijn en tussen de kuip en het stompe hexagonale piramidevormige deksel zit een strook met zes verschillende soorten eenden. De urne wordt langs weerszijden geflankeerd door twee hardstenen vazen op een voet met versmallende stam. Op de vazen staat in bronzen opgelegde letters ‘Sterrebeek 1901’ en rechts ‘Brandenburg 1944’.

De decoratie verwijst naar verschillende componenten uit het leven van Jean-Marie Derscheid. De vogels verwijzen naar zijn levenslange passie voor de ornitologie. Het opschrift ‘Lt SRA’ wijst op zijn functie binnen de verzetsbeweging S.R.A. De burgerlijke eretekens werden postuum toegekend door de Belgische overheid. De esculaap en lauwerkrans verwijzen naar het beroep van vader Gustave Derscheid die arts was.

• BRIEN P. 1971: Derscheid (Jean-Marie-Eugène-Léon-Charles) in: Biographie Nationale tome 37, Brussel, 211-235.
  • LAUDE N. 1956: Derscheid (Jean-Marie) in: Biographie Coloniale Belge, tome V, Brussel, 240-242.
  • VANNOPPEN H. 1978: De geschiedenis van Sterrebeek, het kastelendorp, Tielt, 295.