Grafteken Pincket

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grafteken Pincket

• is aangeduid als beschermd monument Grafteken Pincket

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Omhaagde begraafplaats van 1932

Hedendaags grafteken uit 1978 ontworpen door Felix Roulin (°1931, Dinant) voor de familie Pincket.

Het grafteken is opgesteld langs het middenpad nabij de hoofdingang. Het is vervaardigd in opdracht van de familie en past volledig binnen het artistieke oeuvre van de kunstenaar. Als thema is de wederopstanding uit de dood gekozen. Vleselijke bronzen figuren bevrijden zich uit het rechtlijnige stalen omhulsel. In de gedachtegang van de kunstenaar verrijzen de doden door letterlijk uit het graf te breken. Het is het enige grafteken door Félix Roulin in Vlaanderen.

Overkragende rechthoekige grafzerk in cortenstaal, geplaatst op een betonnen plint. Centraal breekt het cortenstaal open en worden bronzen menselijke figuren zichtbaar. Hier en daar steken lichaamsdelen uit. In het opstuwende gedeelte staat ‘FAMILIE PINCKET’ in verdiepte letters. De signatuur van Roulin (‘Félix Roulin 78’), in zijn eigen handschrift, bevindt zich ietwat verborgen op een opstuwing.

• GOYENS DE HEUSCH S., ASADA H., STALMANS J. & BOITEL L. 2003: Félix Roulin. Métalmythes, Gerpinnes/Biesmerée.
  • PIRON P. 2016: De Belgische beeldende kunstenaars van de 19de tot de 21e eeuw, L-Z, Antwerpen.

Auteurs: Mertens, Joeri