Molenhoef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenhoef

Beschrijving

Voormalig molenhuis met bijhorende, parallelle schuur, van de zogenaamde "Hollake(n)molen", een open standaardmolen van 1763, die gelegen was aan de overzijde van de toenmalige straat (zie inplanting Ferrariskaart en Poppkaart). Molen verplaatst naar de Hoogstraat in 1892 en vernield in 1914. Straat sedertdien gerecht, waardoor de huidige ligging, min of meer achterin, verklaard wordt.

Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Woonstalhuis met lijstgevel van acht traveeën op gepikte plint, door middel van jaarankers in rechter zijgevel 1767 gedateerd. Woongedeelte met vernieuwd, betralied opkamervenster in eerste travee. Rechthoekige vensters in gewitte omlijsting onder dubbele ontlastingsboog van gesinterde baksteen; bewaarde luikduimen. Korfboogdeurtje in beschilderde zandstenen omlijsting met sluitsteen, imposten en waterlijstje. Overigens grotendeels aangepaste rechthoekige muuropeningen. Nieuw aanbouwsel aan erfzijde en deels bewaard kruiskozijn. Zijtuitgevels met muurvlechtingen, aandaken, schouderstukken en overhoeks topstuk.

Parallelle tweebeukige langsschuur van vier traveeën tussen zijtuitgevels met muurvlechtingen van gesinterde baksteen, aandaken, overhoeks topstuk en schouderstukken. Rechthoekige poorten, deels gedicht, onder houten latei; langsgevels afgelijnd door baksteenfries.

• HOLEMANS H. en LEMMENS P.J., Molens der Zuiderkempen, Nieuwkerken (Sint-Niklaas), 1978, p. 97-98.