Kasseiweg

• is aangeduid als beschermd monument Kasseiweg

Beschrijving

Tussen de Landenstraat en de Tiensestraat loopt tussen de akkers een kasseiweg in het verlengde van de oorspronkelijk ook gekasseide Pitsaerlaan. De kasseiweg heeft een tonrond profiel van 4 m breed en is over een lengte van ongeveer 850 m verhard met kasseien. Een eerste wegsegment vanaf het noordoosten van ongeveer 400 m lang is aangelegd met grijze kwartsietkasseien in een vierkant formaat in halfsteensverband. De kasseien zijn afgeboord door in de lengte geplaatste boordstenen van Petit Granit. Halfweg het tracé ligt een zone met asfalt die de overgang markeert naar een tweede wegsegment van ongeveer 200 m aangelegd met hoofdzakelijk Tiense kwartsiet. De kasseien zijn onregelmatig van vorm en hebben een voskleurige patina. De boordstenen zijn eveneens in Tiense kwartsiet . De voegvulling met zand zorgt voor een waterdoorlatende wegverharding. Aansluitend bij de Tiensestraat in het zuidwesten is er meer variatie in de kasseisoorten en zijn er zones met grijze kwartsiet en Vossekoppen tussen boordstenen van zowel Tiense kwartsiet als Petit Granit. De aanzet van de kasseiweg aan de Tiensestraat is aangelegd met porfier kasseien.

Het vervolg van de weg biedt open zichten op de uitgestrekte akkers rondom. De kasseiweg is in het noordoosten vanaf de Landenstraat deels ingesneden tussen grasbermen met vlasbekje, vlier en kornoelje. In deze holle weg zijn de bermen tot ongeveer 2 m hoog. Halverwege het tracé komt de weg op het niveau van de omringende akkers en zijn er open zichten op de omgeving met in de verte de kerktorens van Rumsdorp en Landen.

Historisch wegtracé

De weg maakt deel uit van het netwerk van veldwegen tussen Rumsdorp, Overwinden en Neerwinden zoals wordt weergegeven op de 18de-eeuwse kaarten van Villaret en de Ferraris. De weg liep toen dwars door de akkers van de 'Plaine de Neerwinden' en kruiste daarbij de administratieve grens tussen Rumsdorp en Landen. Op de Poppkaart wordt de weg aangeduid als de hoofdverbinding tussen Rumsdorp en Overwinden. Volgens de Atlas der Buurtwegen had weg nr. 5 een breedte van circa 4m en was hij 793m lang. Op het grondgebied van Landen was de weg 6m breed. Dit tracé vormde een rechtstreekse verbindingsweg tussen de kernen van Overwinden en Rumsdorp.

Op de topografische kaart van 1885 is de noordoostelijke helft van de weg aansluitend bij Rumsdorp reeds verhard. Midden 19de eeuw werd er in Landen geld vrijgemaakt voor het onderhoud en herstel van de wegen. De onverharde wegen die tijdens de winter en bij regen onbruikbaar waren, kregen een verharding met ‘pavés’ of kasseien. In 1900 voorzag Rumsdorp extra middelen om de toegankelijkheid van een aantal secundaire wegen te verbeteren. Buurtweg nr. 5 werd hierbij als eerste aangepakt omdat herstel dringend nodig was. Ook in 1922 wordt er extra geld vrijgemaakt om een aantal noodzakelijke wegenwerken uit te voeren. Tegen 1930 toont de topografische kaart dat ook de andere helft in het zuidwesten verhard is.

Auteurs: Verdurmen, Inge