Gemeenteschool Bierbeek

Beschrijving

Classicistische gemeenteschool van Bierbeek uit het begin van de 19de eeuw, vanaf 1913 ook in gebruik als gemeentehuis.

Het schoolhuis is reeds te zien reeds op het primitief kadaster (omstreeks 1830). Op de legger van het primitief kadaster staat het gebouw aangegeven als gemeenteschool. In 1874 werd het gebouw uitgebreid aan de zuidzijde. Vanaf 1913 vermeldt de legger het gebouw als gemeenteschool en gemeentehuis (Changement de destination). In 1938 werd de aanbouw in zijn geheel verbouwd en werd vermoedelijk ook het dak van aan de straatzijde vernieuwd. De gemeentediensten verhuisden in 2016 naar een nieuw gemeentehuis in de Speelpleinstraat. Het oude gemeentehuis werd verkocht. In 2018 werd het gehele aangebouwde volume in het zuiden afgebroken.

De gemeenteschool is gelegen in de Dorpsstraat, de hoofdstraat van Bierbeek, juist aan de westelijke inkom van het dorp. Het gebouw ligt op de hoek van de Hoogstraat, Dorpsstraat en Bevekomsestraat.

De gemeenteschool is een vrijstaand gebouw in een combinatie van rode baksteen en witte natuursteen, in classicistische stijl. Het gebouw telt zeven asymmetrische traveeën en één bouwlaag op een verhoogde begane grond onder een rood pannen schilddak. Het dak met drie dakkapellen werd vervangen in de 20ste eeuw.

De voorgevel wordt gekarakteriseerd door een centraal gedeelte van vijf traveeën, uitgewerkt als rondboogarcade waarbij de omlopende en geprofileerde waterlijst wordt opgevangen door pilasters van gorbertange. De gevel wordt geopend door eenvoudige rondboogvensters met hardstenen lekdrempels. De korfboogdeur in de vijfde travee is gevat in een geprofileerde omlijsting met een grote sluitsteen met rechthoekig motief. De toegangsdeur wordt bereikt via een trap van zes hardstenen treden. Houten vleugeldeur met bovenlicht met 19de-eeuws glas in lood. Ook de originele deurwaaier bleef bewaard. De flankerende buitentraveeën zijn licht risaliterend uitgewerkt met rechthoekige vensters gevat in entablementomlijsting van gobertange. De plint is volledig opgebouwd uit gobertange en in de tweede, derde en vierde travee zit er een keldergat met sierlijk traliewerk. Het keldergat in de zesde travee werd gedicht. Boven de plint is er een doorlopende gobertange kordonlijst die stopt bij de ingangsdeur.

De westelijke zijgevel is een pseudo-rondboognis tussen twee gobertange penanten refererend aan de arcade aan de voorgevel. De oostelijk zijgevel heeft twee kleine rechthoekige vensters.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Bierbeek, Afdeling I (Bierbeek), artikel 20.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Bierbeek, Afdeling I (Bierbeek), 1874/12 en 1938/5.

Auteurs: Van de Sijpe, Tom