Haagbeukhaag met opgaande zomereiken

Beschrijving

Als randbeplanting rond een oude, verboste hoogstamboomgaard vinden we in de Steenstraat in Bekkevoort een gevlochten haagbeukhaag terug. De haag bestaat uit tien gevlochten haagbeuken (dikste haagbeuk heeft een omtrek van 304cm) en zes opgaande zomereiken (dikste eik heeft een stamomtrek van 360cm).

De hoogstamboomgaard maakte deel uit van de erfbeplanting van een voormalige hoeve (Klauwstraat 11). Op de historische kaarten zien we dat de hoeve al aanwezig was op de Villaretkaart (1745-1748). Toen was deze aan een bosrand gelegen. In de periode tussen 1952 en 1970 werd de hoeve afgebroken. Het bos is toen ook al verdwenen. Deze randbeplanting van de oude hoogstamboomgaard hoorde vermoedelijk ook bij het erf.

Het vlechten van een haag is een oud gebruik om een dicht netwerk van takken te creëren dat ondoordringbaar voor mens en vee. Bij enkele haagbeuken zijn de horizontale takken nog aanwezig.

Naast de boomgaard ligt ook een historische trage weg, opgebouwd uit kasseien van Tiense kwartsiet.

Auteurs: Van Ormelingen, Jan; Schepens, Annelies