Herberg De Vuile Seule en Mariakapelletje

Beschrijving

Zogenaamd "De Vuile Seule", voormalige herberg van het type afspanning, in straatbocht aan de rand van het bos gelegen; achterliggend erfje ten noorden afgezet met doornhaag; toegangshek tussen twee recente bakstenen hekpijlers. Ingang rechts geflankeerd door neogotisch Mariakapelletje onder zadeldak (leien), uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Rechthoekig grondplan met driezijdige sluiting. Behouden geveltje met spitsboogdeur; waarboven opschrift: "H. Maria Troosteres der Bedrukten B.V.O.". Laag dubbelhuis van vier traveeën en twee staltraveeën rechts onder kort overstekend zadeldak (oorspronkelijk stro thans recente rietbedekking, Vlaamse pannen). Vernieuwd gevelparement. Getoogde, beluikte muuropeningen met 19de-eeuws houtwerk en recente beglazing.

Ten westen bij het huis aanleunend dwarsschuurtje onder zadeldak (Vlaamse pannen + stro) met gecementeerde vorst en overstekende dakrand op houten modillons, uit de 19de eeuw. Stijl- en regelwerk met lemen vullingen. Linker zijgevel voorzien van stro- en golfplatenbeschieting. Ten oosten, 20ste-eeuws stalletje onder overstekend zadeldak.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine