Huis Rosier-Christiaens met winkel

Beschrijving

Winkelhuis in neotraditionele stijl met tegelpanelen in art-nouveaustijl, kadastraal geregistreerd in 1906 in opdracht van weduwe Christiaens-Putzeys en Henri Rosier-Christiaens, landmeter.

In 1906 wordt er een “reconstruction totale” geregistreerd op het kadaster. Het pand was toen eigendom van weduwe Christiaens-Putzeys en Henri Rosier-Christiaens, landmeter. De zaak was gespecialiseerd in “Aunages, Draps, Cotons, Toiles, Rideaux”: op een oude postkaart is dit af te lezen  in de tegelpanelen van de gevel.

Het winkelpand is gelegen aan de hoek van het Gemeenteplein en de Gasthuisstraat. Het huis ligt in het midden van de zichtas vanuit de Arthur Putzeysstraat richting Gemeenteplein. Vanaf het Gemeenteplein richting Gasthuisstraat loopt de weg licht naar beneden. Het betreft een rijhuis in gesloten bebouwing.

Het gebouw is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband , vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak. De als lijstgevel uitgewerkte voorgevel wordt gemarkeerd door een als trapgevel uitgewerkte deurtravee. Kleurrijke tegeltableaus in art nouveau zijn de blikvanger op de bovenverdieping. De plint is uitgevoerd in breuksteen.

Op het gelijkvloers bevinden zich brede gedrukte rondboogvormige muuropeningen, uitgewerkt als arcade met consoles van blauwe hardsteen en een platte laag van groen geglazuurde baksteen ter accentuering van de rollaag. Tussen elke travee zit een sieranker. Trapgevel met twee cordons, een rechthoekig zoldervenster waarboven een boogveld met tegels met bloemmotief. De vroegere windvaan is verdwenen.

De verdieping vertoont  vier gedrukte rondboogvensters, eveneens voorzien van een platte laag van groen geglazuurde baksteen en een doorgetrokken hardstenen lekdrempel. De als pilasters uitgewerkte penanten zijn bovenaan verbonden door een uitgewerkte tandfries, terwijl de schachten versierd zijn met gepolychromeerde tegelpanelen met bloemmotieven en de vermelding van de producten die er te koop waren: “Aunages, Draps, Cotons, Toiles, Rideaux”. Het tweede paneel met “Draps” is verdwenen. De gevel wordt afgelijnd door een sobere, bakstenen fries en houten kroonlijst. Het schrijnwerk werd vernieuwd naar oorspronkelijk model.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Hoegaarden, Afdeling I (Hoegaarden), artikel 1730, 3874, 4198 en 3693.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Hoegaarden, Afdeling I (Hoegaarden), 1906/19 en 1907/24.
  • DODION M. 1973: Hoegaarden in oude prentkaarten, Hoegaarden, 8-9.