erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwkapel

bouwkundig element
ID
306901
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306901

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Volgens literatuurbronnen zou deze gebouwd zijn in 1890 door toedoen van Dom Floribertus De Pauw, prior van de Abdij van Steenbrugge.

De kapel staat in de voortuin van de historische hoeve Hof te Semelier. Voor de recente restauratie was er nog een duidelijke visuele connectie tussen kapel en hoeve door de gelijksoortige afwerking van wit geschilderde baksteen en groen geschilderde omlijstingen.

Beige geschilderde bakstenen pijlerkapel onder vooraan overkragend pannen zadeldak met bekronend ijzeren kruis. Puntgevel afgelijnd door een zwart geschilderde houten kroonlijst. Segmentbogige beeldnis in vooruitspringende omlijsting met geblokte pilasters. Nis afgesloten met zwart geschilderd traliewerk. Zijgevels afgelijnd door een tandfries.

In de kapel staan verschillende beelden van onder andere Onze-Lieve-Vrouw, Heilig Hart, Sint-Antonius en Sint-Franciscus.

  • DE RYCK L. 2013: Hekelgemse Sinksen wandeling, Affligem Nieuws 107, 2-6.
  • DE RYCK L. s.d.: Kapellen Hekelgem, onuitgegeven nota’s.

Auteurs: D'hoker, Thomas
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306901 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.