Villa Rust-oord

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Rust-oord

Cottagevilla, zogenaamd Villa Rustoord, gebouwd in 1937 en gelegen in een omhaagde tuin.

Historiek

In 1937 laat meubelmaker René De Paepe uit Aalst een woonst in cottagestijl optrekken langs de Molenberg. De vrouw van René, Jeanne Corthals, ontwierp het huis en de tuin maar stierf onverwachts alvorens het huis gerealiseerd was. Naast de woonfunctie kende het pand ook een economische functie: de zoon van René had namelijk zijn bakkerij in de kelder.

Expressieve vormgeving met opmerkelijk verschil tussen de linker- en rechtertravee. De linkervleugel kent kleine rechthoekige vensteropeningen tegenover een groot drielicht in de rechtervleugel. Het drielicht werd later toegevoegd om meer licht in de woonst te brengen. De villa werd uitgebreid met een vierkant bijgebouw in 1954.

Beschrijving

Villa gelegen op de Molenberg, tussen de oude en de nieuwe molen van Affligem. De Molenberg vormt de grens tussen de bebouwde kern van Hekelgem en het meer open agrarische landschap. De architectuur langs de straat wordt gekenmerkt door hedendaagse villa’s.

Villa gelegen op een klein driehoekig perceel omsloten door een buxushaag met in de drie hoeken een perk met heesters en bomen.

Cottagevilla met verhoogde begane grond op een breukstenen onderbouw met half-ondergrondse garage en afgedekt door een geknikt en afgewolfd pannen zadeldak dat overkraagt op schoorstukken. Rechthoekig volume van één bouwlaag op souterrain, opgebouwd uit vier onregelmatige traveeën. Contrasterend gebruik van breuksteen voor de onderbouw met daarboven een gecementeerde en witgeschilderde verdieping en een bakstenen parement voor de dakverdieping. In de breukstenen onderbouw doen de smalle rechthoekige vensters denken aan schietgaten. De verhoogde begane grond wordt toegankelijk gemaakt via een steektrap naar een rondboogdeur in de derde travee. Bewaarde deur met oculus gevuld met glas in lood in ruitmotieven. De opstand vertoont een breuk tussen de kleinere rechthoekige vensters met natuurstenen dorpels aan de linkerzijde tegenover het grote venster rechts dat rechthoekig is met afgeschuinde bovenhoeken en voorzien van houten tussenstijlen. De rechterzijgevel wordt op het gelijkvloers opengewerkt door een rechthoekig één- en drielicht. De bovenliggende dakverdieping wordt opengewerkt door een rij van drie rechthoekige vensters met daarvoor een balkon met bakstenen wering voorzien van rechthoekige gevelsteen met opschrift "Rust-oord".

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Affligem, afdeling I (Hekelgem), 1937/26, 1952/28, 1953/59, 1977/37, 1929/10, 1935/13, 1936/11, 1969/16, 1980/31.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Affligem afdeling I (Hekelgem), artikels 2931, 3161, 3801, 5037.
  • Mondelinge informatie verkregen van de familie De Paepe (december 2018).

Auteurs: D'hoker, Thomas