Villa in cottagestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Beschrijving

Villa in cottagestijl, gebouwd rond 1936 in opdracht van Dhr. Ghysbrecht uit Aalst. In 1886 wordt het perceel palende aan de Zwarteberg rechts doorsneden met de verlenging van de Molenstraat (huidige Molenberg). Op deze wijze ontstaat een hoekperceel gevat tussen de Zwarteberg en de Molenstraat. Er is nog geen sprake van bebouwing.

In 1936 wordt er op het kadaster een villa opgetekend met als bouwheer schoenfabrikant Dhr. Ghysbrecht uit Aalst (°1897 - † 1961). De woning wordt gebouwd in cottagestijl.

In 1946 ondergaat het pand enkele wijzigingen met de toevoeging van een rechthoekige garagebox aan de zuidgrens van het perceel en later in hetzelfde jaar de rechthoekige uitbouw aan de noordzijde. In 1948 wordt de woning verkocht aan Dokter Jean-Henri Cuvelier. De woning draagt nog steeds zijn naam in de volksmond.

Beschrijving

Woning gelegen op de top van de Zwarteberg met uitzicht op de dorpskern van Hekelgem in het dal. De omhaagde tuin volgt de glooiing van de heuvel en is opgedeeld in twee niveaus met de woonst op een met breukstenen keermuren afgebakend talud. De oprijlaan doorkruist het eerste niveau van de tuin langs de breukstenen keermuur.

Villa in cottagestijl van twee traveeën en twee bouwlagen onder een overkragend pannen zadeldak met de nok haaks op de straat. Het geheel op onregelmatige plattegrond wordt getypeerd door het gevarieerde materiaalgebruik met een natuurstenen plint, een bakstenen parement voor de benedenverdieping tegenover een bepleistering voor de dakverdieping met imitatievakwerk, geschilderd in contrasterende kleuren. Eenzelfde variatie wordt gezocht in de uitwerking van het grondplan waar veelvuldig gebruik wordt gemaakt van erkers met steeds een verschillende vormentaal. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen van verschillend formaat met zwaar geaccentueerde gecementeerde lateien.

De voorgevel wordt gemarkeerd door een gevelhoge erker en de overkragende dakverdieping op zwaar geprofileerde consoles. In de rechtse travee bevindt zich een gedrukt rondboogportaal met de inkom. Deels overkraagde westgevel met rondboogvormige erker op het gelijkvloers en dakkapel onder zadeldak in de linker travee. De oostgevel vertoont in de rechtse travee een erker met afgeronde hoeken. Aansluitend een rechthoekige bakstenen uitbouw van één bouwlaag uit 1946.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Affligem, afdeling I (Hekelgem), 1886/81, 1936/24, 1946/42
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Affligem afdeling I (Hekelgem), artikels 212, 2609, 3326, 3355.

Auteurs: D'hoker, Thomas