Sint-Jozefkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefkapel

Beschrijving

Gerestaureerde kapel die vroeger lager in de Kasteelstraat stond, rechtover de Kruisweg. Samen met de Heilig Hartkapel in de Kwezelsweg en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kouter op de Zwarteberg onderdeel van de Kruisdagen te Hekelgem. Het was een processie om te smeken om een geslaagde oogst en deze vond plaats gedurende drie dagen voor Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart.

De kapel werd opgericht door de familie De Schrijver en werd vermoedelijk heropgebouwd samen met de bouw van achterliggend Hove Meyland, daterend uit 1974, zoals vermeld op de gevelsteen. De samenhorigheid van de hoeve en de kapel blijkt uit de ligging op hetzelfde perceel en uit de eenvormige beschildering.

Beschrijving

Witgeschilderde pijlerkapel op gecementeerde en grijsgeschilderde plint onder pannen zadeldak. Puntgevel met centrale getoogde nis in een omlijsting van gesinterde baksteen met dito waterlijst. Nis afgesloten met venster in pvc-omlijsting en zwart geschilderd traliewerk met ingewerkt kruis. Voor de kapel een zware hardstenen bidsteen.

Witgeschilderde nis met een gepolychromeerd beeld van Sint-Jozef; tegelvloertje met ingelegde motieven.

• DE RYCK L. 2013: Hekelgemse Sinksen wandeling, Affligem Nieuws 107, 2-6.
  • DE RYCK L. s.d.: Kapellen Hekelgem, onuitgegeven nota’s.