erfgoedobject

Bediendewoningen Remy

bouwkundig element
ID
306786
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306786

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bediendewoningen Remy
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dit geheel van twee gespiegelde woningen werd kadastraal geregistreerd in 1914. De voortuinen werden aanvankelijk van de straat gescheiden door een bakstenen muurtje. Eén bakstenen pijler (nummer 35) refereert aan deze toestand. De woningen maken deel uit van de rij burgerwoningen (nummers 29-41) die dit deel van de Acht Meistraat kenmerken. Deze rij woningen werd opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden.

Historiek

De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart in Wijgmaal ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen voor de werknemers van de fabriek. Het type van de gespiegelde woning voorzag in een meer burgerlijke woning voor de bedienden van het bedrijf. De Remyfabrieken pasten het type van de gespiegelde woning veelvuldig toe in Wijgmaal voor de huisvesting van bedienden. Deze typewoning werd onder meer gerealiseerd in de Pastoor Bellonstraat nummers 2 tot 12 en Sint-Hadrianusstraat nummers 2-4 en 26-28.

Beschrijving

De burgerwoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rode pannen behoren tot de meer eenvoudig vormgegeven personeelswoningen gebouwd in opdracht van de Remyfabriek. De woningen werden geschakeld in spiegelbeeldschema en opgetrokken in rode baksteen met een gecementeerde plint en getoogde gevelopeningen. De gevel is verfraaid met banden en ontlastingsbogen in witte baksteen en witstenen hoek- en sluitstenen. Het schrijnwerk werd vernieuwd, met uitzondering van de houten voordeur met traliewerk en bovenlicht van nummer 35. Ook de oorspronkelijke houten kroonlijst op klossen werd vervangen. Nummer 37 kreeg een latere uitbreiding (garage) ter hoogte van de rechter zijgevel.

Slechts één bakstenen zuil met deksteen ter hoogte van nummer 35 refereert naar de vroegere tuinafsluiting.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen 188 Leuven, afdeling XV (Herent), sectie C, 1914/14.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, Bouwdossiers Wijgmaal, dossier 123/1973/2412.
  • COKELAERE J. 1984-1985: Beleving en waardering  van het gebouwde in het Wijgmaal van Remy, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur: fig. 3.3.2.
  • WILLEKENS E. 2016: The immovable heritage master plan as a new tool for integrated heritage conservation in Flanders. Case study: Wijgmaal, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit ingenieurswetenschappen.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bediendewoningen Remy [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306786 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.