Dokterswoning Aers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning Aers

Beschrijving

De bouwaanvraag voor de woning met dokterspraktijk in laatmodernistische stijl, ontworpen door architect Eddy Buysse voor de heer en mevrouw Aers, werd goedgekeurd in april 1970. De woning valt op door haar verzorgde afwerking en strakke en sobere vormgeving.

De woning is gelegen op een diep, trapeziumvormig bouwperceel dat aan de straatzijde oostgericht is. Ze wordt voorafgegaan door een kleine voortuin. Het pand met L-vormig grondplan telt twee bouwlagen onder plat dak met overkragende, houten kroonlijst. De voorgevel laat een afwisselend materiaalgebruik zien: handgevormde zandkleurige Scheldesteen in halfsteens verband voor de zijpenanten, rechthoekige vlakken in witgeschilderde baksteen en grijs geschilderd beton en houten schrijnwerk. Deze gevel heeft een sterk horizontale belijning. De benedenverdieping, vanaf het zuiden voor driekwart ingevuld met poorten met verticale, houten beplanking geflankeerd door een vlak in witgeschilderde baksteen, wordt door een smal bandvenster over bijna de gehele gevelbreedte afgescheiden van de verdieping. De borstwering van deze verdieping is op haar beurt één doorlopende strook in donkergrijs geschilderd beton. Het gevelvlak daarboven is ingevuld met rechthoekige vensteropeningen, voorzien van grote vierkante of kleine rechthoekige ramen. Ook één vlak in witgeschilderde baksteen komt voor. De noordgevel met parement in handgevormde Scheldesteen is blind, op een klein rechthoekig venster na.

Het pand bestaat uit een hoofdvolume met rechthoekig grondplan, parallel met de Westergemstraat, met een kleinere aanbouw op vierkant grondplan in de noordwesthoek. De voordeur, centraal in de voorgevel, geeft volgens de plannen uit op vrij diepe hal. Ten zuiden van de hal liggen de wachtkamer en de praktijkruimte van de dokterspraktijk. Zij worden op hun beurt aan de zuidkant geflankeerd door de garage. De privévertrekken bevinden zich aan de noordkant van de woning. Een ruime ontvangstruimte aan straatzijde, met trap naar de verdieping, staat in open verbinding met de living, eethoek en keuken aan tuinzijde. Zowel de ontvangstruimte als een deel van de leefruimtes zijn voorzien van een mezzanine. Op de verdieping boven het zuidelijke deel van de woning zijn drie slaapkamers en een badkamer voorzien. Een bibliotheek en een studie bevinden zich op de mezzanine boven de leefruimte. De huidige indeling van het interieur is niet bekend.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Wondelgem, 1970-WO-23.

Auteurs: De Houwer, Veerle