Mistral

varend element

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Mistral is een motorjacht gebouwd op de werf Van de Voorde in Antwerpen in 1952 naar een ontwerp van Ruud van den Akker.

Eigenaars:

• 1952-1972: Gebroeders Claes, Antwerpen.
  • 1972-1992: Jozef Van Hul, Hoboken.
  • 1992-vandaag: particuliere eigenaar.

Bouwjaar: 1952.

Werf: Van De Voorde in Antwerpen.

Functie: Pleziervaart.

Vaargebied: kanalen en rivieren van België en Nederland.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De romp van de Mistral is gebouwd in geklinknagelde staalplaat van 6 millimeter dikte. Het is een rondspant met een gepunte, overhangende boeg en afgerond vlak.

Tonnage: 28,27 m³ ton bruto en 38,86 m³ waterverplaatsing.

Motor en keerkoppeling: GM 4D2413 dieselmotor van 110 pk. Deze motor werd in 1961 ingebouwd. De originele motor was een 8 cilinder Packard benzinemotor. De keerkoppeling is nog steeds de originele Packard hydraulische koppeling.

Interieur: Van achter naar voor bevinden zich de dieseltank en technische ruimte onder het achterdek. Dan volgt de roef met slaapplaats en keuken. De stuurhut bevindt zich op dekniveau, met daaronder een hondenwacht. Vlak voor de stuurhut is de woonruimte gelegen. Nog verder vooraan liggen een badkamer en nog twee slaapplaatsen onder het voordek. In de voorpiek zit een bergruimte en de kettingbak.

• Informatie verkregen van Herman Van Hul op 30 juli 2017.

Auteurs: Van Dijck, Maarten