Het Brouwershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Het Brouwershof

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis in eclectische stijl, kadastraal geregistreerd in 1910 voor Camille Kerkhofs, de eerste brouwmeester van de Brouwerij Haacht.

Historiek

In 1898 werd door Eugène De Ro in de Melkerij van Haecht voor de eerste keer bier gebrouwen. In 1902 schakelde de brouwerij over van bieren van hoge gisting naar lagegistingsbieren. Al in 1913 behoorde Brouwerij Haacht tot de top van de Belgische brouwerswereld. De in 1924 geëlektrificeerde tramlijn Brussel-Haacht gaf de brouwerij nog een duwtje in de rug. De brouwerij ontwikkelde zich rond het huidige administratieve gebouw en de brouwzaal (Provinciesteenweg 28, 3190 Boortmeerbeek). Doorheen de geschiedenis werden verschillende gebouwen toegevoegd aan het ensemble. Betreffend burgerhuis werd gebouwd rond 1910 voor Camille Kerkhofs, de eerste brouwmeester van de brouwerij. In 1920 nam de stichter van de brouwerij, Eugène De Ro, hier zijn intrek en werd het pand eigendom van de brouwerij.

Beschrijving

Het Brouwershof is gelegen aan de zuidzijde van de Provinciesteenweg, tegenover de brouwerij. In de jaren 1920 werden er op het zuidwestelijk aansluitende perceel twee bediendewoningen opgericht. In het noordoosten en het zuidoosten van het perceel ligt er vandaag een parking voor het personeel van de brouwerij. Voor het zuidoostelijke deel werd een stuk van de oorspronkelijke tuin opgeofferd. Verder in het noorden ligt de spoorlijn met het station van Haacht. Het pand werd gerestaureerd en vernieuwd in 2016 en is vandaag in gebruik als restaurant.

Het Brouwershof is omgeven door een landschappelijke tuin met in het zuiden en westen nog deels de oorspronkelijke boombeplanting. Aan de straatzijde wordt de voortuin afgesloten door een deels originele afsluiting: zowel links als rechts van de woning zijn er bakstenen hekpijlers op hardstenen basis met drie hardstenen banden en bovenaan een hardstenen bekroning met bolornament. Vermoedelijk origineel smeedijzeren hekken. Het overige hekwerk van de afsluiting dateert uit een latere periode en de tussenliggende pijlers werden verlaagd. In de voortuin werd een bronzen brouwketel als blikvanger opgesteld.

Vrijstaand burgerhuis in eclectische stijl met invloeden uit de cottagestijl. Het betreft een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op souterrain met natuurstenen parement en afgedekt door een gemansardeerd schilddak. Rechts aansluitend, een aanbouw uit dezelfde bouwfase van één travee en één bouwlaag onder plat dak, gevolgd door een nieuwe veranda. Aan de linkerzijde nieuw gebouwde erker.

Rode baksteenbouw op hoge plint in breuksteen; de lijstgevels zijn afgezoomd met een omlopende houten, geprofileerde kroonlijst op modillons.

De straatgevel wordt gedomineerd door het hoger oplopende centrale inkomrisaliet afgelijnd door lisenen die de kroonlijst doorbreken. Het risaliet wordt voorafgegaan door een bordestrap met sierlijk uitgewerkte balustrade onder een leien afdak met houten stijlen, refererend aan de cottagestijl. Rechthoekige deur met dubbele paneeldeur met smeedwerk en getoogd bovenlicht. Hogerop is er een getoogd, later aangebracht venster, ter vervanging van een erker, zoals te zien is op een postkaart uit de jaren 1930. De venstertraveeën vertonen drielichten met natuurstenen stijlen en witte bakstenen rollagen.

De noordoostelijke zijgevel vertoont een uitbouw in het zuidoosten met een bijkomende dienstingang. Overigens wordt de gevel geopend door al dan niet gekoppelde steekboogvensters met hardstenen tussenstijlen en rollagen van witte baksteen. Tegen de straatzijde is er een schoorsteenkanaal met onderaan een kelderingang. Ter hoogte van de nieuwe erker was er oorspronkelijk een deur en een venster, beide met een bovenlicht. Hier werd echter in 2016 de nieuwe erker tegen aangebracht. De travee eindigt in een afgeschuinde trapgevel. De zuidwestelijke gevel is blind, maar voorzien van twee eenvoudige schoorsteenaanzetten. Het uitzicht van de aanbouw onder plat dak sluit aan bij de woning, zij het in eenvoudige vorm.

De achtergevel, waarvan het uitzicht aansluit bij de voorgevel, wordt bijkomend gekenmerkt door een sterk volumespel door de diverse aanbouwsels waarvan een onder lessenaarsdak tussen zijtrapgevels.

Binnen is het interieur deels bewaard, met name het stucwerk, parketvloeren en deuren.

Ten zuidoosten van de woning bevindt zich de originele, dubbele garage onder gewolfd zadeldak in leien. Ze is opgetrokken uit rode en witte baksteen op een gecementeerde plint. De twee segmentboogvormige poortopeningen worden omlijst door afwisselende lagen van witte en rode baksteen. De houten vleugelpoorten hebben nog het originele beslag. Boven de poorten is er een grote oculus, eveneens in een omlijsting van witte baksteen. Centraal bevindt zich een ruitvormige versiering met kruismotief. In beide zijgevels bevindt zich een segmentboogomlijsting in rode en witte baksteen waarbij het bovenste gedeelte als venster is opengewerkt en een uitbouw met een rondboogdeur voorzien van een houten deur met origineel beslag. In de zijgevel zijn hier drie kleine vensters. Tegen de achterzijde van de garage werd een nieuwe blinde muur gebouwd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Haacht, Afdeling III (Wespelaar), artikels 671 en 785.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Haacht, Afdeling III (Wespelaar), 1910/8.